Menü
Menü
Lappföldön a sarki fény nyomában
Finnország / Körutazás Finnországban / Körutazás Finnországban
Utazás módja: Repülővel
Ellátás: leírás szerint
Szálláskategória: Hotel ****
Szobatípus:
Időtartam:
Utazás azonosító: 101441
További időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatod is!
Bizonyos árak csak a szállásra vonatkoznak, vagy nem tartalmaznak minden útiköltséget. Kérjük nézd meg az ajánlat részletes árinformációit.

Ötnapos hosszú hétvége Finnország északi vidékén, messze túl a Sarkkörön. Husky fogatokkal, motoros szánokkal, hótalpakkal és rénszarvas húzta szánokkal vágunk neki a havas rengetegnek. A téli kalandokat egy négycsillagos wellness hotelben pihenhetjük ki. Egyedülálló téli kalandtúra azok számára, akik az igazi, mesebeli telet szeretnék a legváltozatosabb módokon átélni.
Grátiszként pedig a sarki fényt kaphatjuk, amint zöldessárga táncával beragyogja a csillagos égboltot és a háborítatlan, havas vadont.

Részletes program

1. nap
Bu­da­pest – Helsinki – Ivalo – Saariselkä

    Repülés: a déli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Helsinkibe. Néhány órás várakozás és átszállás után Finnország északi tájaira, Lappföldre repülünk.
    Ivalo: késő este szállunk le Finnország legészakibb repülőterén, a sarkkörön túl fekvő Ivalóban. A lappföldi kisváros igazi metropolisznak számít ezen a földrajzi szélességen, pedig a lakosság – a környező farmokon élőket is beleszámítva – alig éri el a pár ezret. A repülőtéren menetrendszerint közlekedő autóbuszra szállunk és 30 kilométert, körülbelül fél órát utazunk a szállásunkig.
    Saariselkä: a szállásunk helyszíne és a programjaink kiindulópontja Saariselkä kisvárosa, amelynek szomszédságában található Európa legészakibb síterepe. A kicsiny települést hamar körbe tudjuk sétálni; a központban néhány üzlet és étterem, valamint a szállodánk található. A szobáink elfoglalása után gyorsan nyugovóra térünk, hogy kipihentek legyünk a másnapi kalandokra.
    Szállás: hotel.

2. nap
Saariselkä – Husky szánhúzó túra – Szaunázás – Saariselkä

    Husky szánhúzó túra: a reggeli után egy husky farmra látogatunk, ahol a sarkvidéki időjárásnak megfelelő ruházatot kapunk. Ezután egy 4 órás fantasztikus kaland kezdődik a háborítatlan lappföldi rengetegben. 2 fős husky fogatokkal és fogatonként 6-6 kutyával vágunk neki a havas rengetegnek. Amíg az egyikőnk a fogaton áll és irányítja, a társunk a szánban ül; a túra felénél pedig cserélünk. Összesen 18 kilométert teszünk meg a gyönyörű lappföldi tájon, félidőben pedig egy erdei kunyhóban tábortűz mellett melegedhetünk meg. Közben elfogyasztunk egy könnyű ebédet. A túra alatt lesz alkalmunk összebarátkozni a huskykkal és velük közösen remek fényképeket is készíthetünk. A kaland végén visszatérünk a farmra, átöltözünk, majd visszautazunk a szállodába. A túra nehézsége: .
    Saariselkä: délután a szállodánk wellness részlegében pihenhetünk, vagy tehetünk egy nagy sétát Saariselkä utcáin. A hótól roskadozó gerendaházak, a sudár fenyőfák és a sarkkörön túli táj mesés hangulatot árasztanak.
    Síelés: a szállodától alig 1,5 kilométerre fekszik Európa legészakibb síterepe, ahová rendszeres buszjárat közlekedik. A sípályák hosszát nem szabad az Alpok síterepeihez hasonlítani, ennek ellenére igazi kuriózum lesiklani a sarkkörön túli pályákon. Felszerelés bérelhető a helyszínen.
    Sífutás: Finnország nemzeti sportja a sífutás. Saariselkät több kilométeres sífutó-útvonal hálózat veszi körbe, ahol a teljesen kezdők elsajátíthatják a sífutás alapjait, de a gyakorlottabbak is nagy sífutó túrákra indulhatnak. Felszerelés a szálloda melletti üzletben bérelhető.
    Finn füstös szauna: hagyományos szauna a szállodánkban is található, a különleges finn füstös szaunát azonban csak egy fakultatív program során próbálhatjuk ki. Ehhez először az Urho Kekkonen Nemzeti Park szélére, egy farmra látogatunk, ahol többek között két füstös szauna áll; egy a nők, egy a férfiak számára. A két épület előtt pedig egy tó fekszik, aminek fagypont körüli vizében hűlhetünk le a forró, füstös levegő után. A program végén visszatérünk a szállodánkba.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli és könnyű ebéd.


3. nap
Saariselkä – Hótalpas túra – Számi Múzeum – Saariselkä

    Hótalpas túra: délelőtt egy körülbelül 4 órás hótalpas túrát teszünk a Saariselkä körüli rengetegben. Már a faluban vagy a falu szélén felcsatoljuk a hótalpakat, majd rögtön neki is vágunk az Urho Kekkonen Nemzeti Park havas vidékének. A park igazi havas vadon, ahol elszórt fenyvesek, kopár dombok, befagyott tavak és néhány menedéket jelentő gerendaház található. A terület medvék, farkasok és ezernyi rénszarvas otthona. A túra közben a mély hóban aligha jutnánk messzire a hótalpak nélkül, de a praktikus segédeszközök használatával könnyedén meghódítjuk az előttünk álló dombokat és völgyeket. Felkapaszkodunk egy tunturira, azaz a lappföldi vidék jellegzetes „hegyeinek” egyikére. A tekintélyes dombtetőről remek kilátás nyílik a környékre és Saariselkä kisvárosára. Táv: 8 km, szint: fel 250 m, le 250 m, a túra nehézsége: .
    Saariselkä: ebédidőre visszatérünk a szállodánkba. Egy gyors ebédet követően azonban újabb programra indulhatunk.
    Számi Múzeum: a délutáni fakultatív program során az Inari-tó mellett található Siida Számi Múzeumba látogatunk. Körülbelül egy órát utazunk a látványos múzeumig, amit egy helyi idegenvezetővel ismerhetünk meg. A múzeum két részből áll, egy fedett kiállítótérből és egy kültéri skanzenből. Mindkét helyszínt bejárva alapos ismereteket szerezhetünk Lappföldről és az itt élő számik életéről. A látogatás után visszautazunk a saariselkäi szállodánkba.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

4. nap
Saariselkä – Motoros szán túra – Rénszarvas szánozás – Saariselkä

    Motoros szán túra: ezen a délelőttön motoros szán túrára indulunk. Egy rövid oktatást követően kétszemélyes hómobilokkal vágunk neki a havas téli erdőknek. A 4 órás program közben egy erdei vendéglőben melegedhetünk fel, ahol forró levest is kapunk. A pihenő után a párok cserélhetnek, és aki eddig utasként hátul ült, most ő vezetheti vissza a motoros szánt a túra kiindulópontjába. A túra közben remek fotókat készíthetünk a vadregényes téli tájról és a konvojban haladó szánokról.
    Saariselkä: a motoros szánozást követően, délután elegendő szabadidő áll rendelkezésre, hogy ismét felkeressük a közeli sípályát vagy a Saariselkä környékét átszelő sífutó útvonalakat.
    Rénszarvas szánozás: az esti fakultatív program során rénszarvasok húzta szánokkal vágunk neki a lappföldi erdőségnek. Előtte egy farmon alaposan beöltözünk, így a lassan haladó szánokon biztosan nem fogunk fázni. Az éjszakai fények, a havas fenyőfák és a rénszarvasok fantasztikus mesebeli hangulatot kölcsönöznek a kirándulásnak. Ha közben pedig megpillantjuk észak nagy csodáját, a sarki fényt is, akkor ennél kívánni sem tudnánk többet a világnak ezen a részén.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli és könnyű ebéd.

5. nap
Saariselkä – Ivalo – Helsinki – Budapest

    Saariselkä: a reggeli után elhagyjuk ugyan a szobáinkat, de a délelőttöt még Saariselkäban töltjük. Remek alkalom kínálkozik egy sétára és a környező ajándékboltok felkeresésére.
    Repülés: a szállodától menetrendszerinti busszal utazunk Ivalo repülőterére. Innen először Helsinkibe, majd átszállás után Budapestre repülünk. Kora este érkezünk a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre.
    Étkezés: reggeli.


Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

    Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
    A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A túrák nehézsége

    A programok közül a hótalpas túra a legnehezebb, ám ennek a programnak a nehézsége sem kiemelkedő. A távolság és a szintemelkedés nem túlságosan jelentős. A sikeres teljesítéshez jól jön a túrázási tapasztalat. A túra alapvetően könnyű, de ez nagyban függ a hóviszonyoktól. Mély hóban nehezebbnek érezzük a túrát, és a hideg is lehet nehezítő tényező főleg azok számára, akik ritkán túráznak téli körülmények között.
    A husky és motoros szán túrák könnyűnek tűnnek, de hosszú távon ezek a programok is lehetnek fárasztóak. A husky fogat és a motoros szánok vezetése egy idő után fárasztó lehet.
    Mivel hideg és változékony időjárásra kell készülni, ezért nagyon fontos a megfelelő felszerelés megléte. Minden aktív program során kapunk megfelelő öltözéket, ettől függetlenül nekünk is rendelkeznünk kell kellően meleg ruházattal.
    Szélsőséges időjárás esetén a helyi túravezető dönthet egy-egy program lerövidítéséről vagy elmaradásáról.
    Az aktív programok során ki­zá­ró ok bár­mi­lyen moz­gás­szer­vi, ér­rend­sze­ri, szív-, il­let­ve tü­dő­be­teg­ség.
    A gyalogtúrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

    Az aktív programok során a helyi szervezők biztosítanak a sarkvidéki időjárásnak megfelelő meleg öltözetet. Ez meleg csizmát, vastag kezeslábast, sapkát és kesztyűt jelent. Ezekből bármilyen méretet kérhetünk, ugyanakkor használhatjuk természetesen a saját felszerelésünket is. A hótalpas túra során célszerűbb a saját túrafelszerelésünket használni. Ha pedig síelni vagy sífutni szeretnénk, akkor mindenképpen saját ruházattal kell rendelkeznünk.
    Öltözet: a hideg időjárásnak megfelelő, stra­pa­bí­ró és meleg tú­ra­öl­tö­zet, pehelykabát, vastag kesztyű és sapka, ké­nyel­mes és vízálló tú­ra­ba­kancs, meleg aláöltözetek, vastagabb és vékonyabb polárpulóverek, papucs, fürdőruha és törölköző a termálfürdőbe. A finn szaunákat nem lehet fürdőruhában használni; szükség esetén hozz magaddal szaunalepedőt.
    Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a napi tú­rák­hoz, elemlámpa, napszemüveg.

Szállás

    Az utazás során 4 éjszakát töltünk el Saariselkä üdülőfaluban, egy 4 csillagos wellness szállodában. A szobák kétágyasak.
    A szállodához tartozó spa részleget korlátlanul és ingyenesen használhatjuk.

Étkezés és ivóvíz

    Az utazás részvételi költsége tartalmazza a reggelit, valamint a husky és a motoros szán túra során egy-egy könnyű ebédet, ami meleg levest jelent.
    A szálloda éttermében is ebédelhetünk kedvező áron levest és desszertet. Vacsorázni pedig több lehetőség is kínálkozik: a szálloda étterme mellett más éttermeket is felkereshetünk Saariselkäban, de a közelben egyszerű gyorsétterem is működik.
    A programok során jó ha van nálunk egy-két csokoládé- vagy müzliszelet, továbbá ivóvíz.

Időjárás

    Az utazás ideje alatt a legalacsonyabb hőmérséklet akár -20 °C is lehet. -5 vagy -10 °C-nál magasabb hőmérséklet aligha lesz. Az aktív programok során ennél alacsonyabb hőmérsékletet is fogunk érezni, hiszen a szél hűtő hatása jelentős.
    A sarki fényről vagy aurora borealisról fontos tudni, hogy nem látható minden éjszaka. Egymás után több nap vagy hét is eltelhet úgy, hogy nem látható. A sarki fényt jellegéből adódóan rendkívül nehéz előrejelezni. A programok során tehát nem garantálható, hogy magunk is látunk sarki fényt, de a lehetőséget a programban megteremtjük erre.



A részvételi költség tartalmazza:
  •     Budapest-Ivalo-Budapest repülőjegy illetékkel: 115.000 Ft
  •     Az utazást autóbusszal.
  •     4 éjszaka szállást 4 csillagos wellness szállodában, kétágyas szobákban.
  •     4 reggelit a szállodában és 2 könnyű ebédet a programok közben.
  •     A husky szánhúzó túra árát.
  •     A motoros szán túrát.
  •     A hótalpas túra árát.
  •     A túravezetést.

A részvételi költség nem tartalmazza:


  •     A repülőjegy és illeték árát.
  •     A további étkezést.
  •     Az Inari kirándulást, a szaunázást és a rénszarvas szánozást.
  •     A biztosításokat.

Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 20.655 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 6.060 Ft
    Útlemondási biztosítás: 18.245 Ft

    Létszám: 15-30 fő.
    Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.





A részvételi költség tartalmazza:
  •     Budapest-Ivalo-Budapest repülőjegy illetékkel: 115.000 Ft
  •     Az utazást autóbusszal.
  •     4 éjszaka szállást 4 csillagos wellness szállodában, kétágyas szobákban.
  •     4 reggelit a szállodában és 2 könnyű ebédet a programok közben.
  •     A husky szánhúzó túra árát.
  •     A motoros szán túrát.
  •     A hótalpas túra árát.
  •     A túravezetést.

A részvételi költség nem tartalmazza:


  •     A repülőjegy és illeték árát.
  •     A további étkezést.
  •     Az Inari kirándulást, a szaunázást és a rénszarvas szánozást.
  •     A biztosításokat.

Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 20.655 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 6.060 Ft
    Útlemondási biztosítás: 18.245 Ft

    Létszám: 15-30 fő.
    Hiányzás a munkahelyről: 3 nap.