Menü
Menü
Izlandi hétvége, partvidék - A déli partvidék természeti látnivalói között
Izland / Körutazás Izlandon / Körutazás Izlandon
Utazás módja: Repülővel
Ellátás: Önellátás
Szálláskategória: Program szerint
Szobatípus:
Időtartam:
Utazás azonosító: 30036
További időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatod is!
Bizonyos árak csak a szállásra vonatkoznak, vagy nem tartalmaznak minden útiköltséget. Kérjük nézd meg az ajánlat részletes árinformációit.

Az utazás ötnapos időtartamát alaposan kihasználjuk, mivel kitűnő menetrenddel és közvetlen járattal repülünk Izlandra. Öt teljes nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy alaposan megismerjük a déli országrész fantasztikus természeti látnivalóit. A lehető legtöbb vízesést, gleccsert, gejzírt és kilátópontot tettük a programba, sőt elutazunk egészen a Jökulsárlón gleccserlagúnáig. Utunk másik különlegessége a Skaftafell Nemzeti Park, amely Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területéhez tartozik.

Részletes program


1. nap
Bu­da­pest – Keflavík – Reykjavík – Thingvellir Nem­ze­ti Park – Fontana Termálfürdő – Laugarvatn

    Repülés: a reggeli órákban indulunk a bu­da­pes­ti Liszt Ferenc re­pü­lő­tér­ről közvetlen járattal Izlandra. Körülbelül 4 óra repülés után, délelőtt érkezünk Izland nemzetközi repülőterére, Keflavíkba. Beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, amely az utazás során végig velünk marad.
    Reykjavík: az utazásunk első állomása a Reykjavík mellett álló, Gyöngy nevű épület, amelynek remek panorámával rendelkező, futurisztikus kilátóteraszáról vehetjük először szemügyre a világ legészakibb fővárosát. Ezután felkeressük a 75 m magas, modern, minimalista stílusban épült Hallgrímskirkaja templomot, amelynek tornya remek tájékozódási pont, hiszen sok esetben már 20 kilométeres távolságból látható. Ezután szabadprogram keretében fedezhetjük fel Reykjavík nem túl kiterjedt, de érdekes belvárosát. Érdemes felkeresni a sétálóutcát, a kikötőt és a Városháza melletti tavat.
    Thingvellir Nem­ze­ti Park: délután az izlandiak legfontosabb történelmi emlékhelyére látogatunk, ahol 930-ban összeült az ország első parlamentje, az Althingi. A park geológiailag is nagyon érdekes, hiszen itt látható egyedül a felszínen az a törésvonal, amely kettéosztja 3000 méteres mélységben az Atlanti-óceánt és amelynek mentén távolodik Európa Észak-Amerikától. Felkeressük továbbá az Öxará-vízesést, a Törvénydombot és átsétálunk a „Népek-hasadékán”.
    Laugarvatn: kora este érkezünk a szállásunkra, a Laugarvatn mellett épült, jól felszerelt turistaházba, ahol egy éjszakát töltünk.
    Fontana Termálfürdő: a nap végén az egyik legkellemesebb programunk következik: a szállásunktól pár percre lévő Fontana Termálfürdő. A kellemes geotermális forró víz, a finn szauna és a gőzkabinok maximális wellness élményt nyújtanak. A fürdőzés után az itteni étteremben meg is vacsorázhatunk.
    Szál­lás: turistaház.


2. nap
Laugarvatn – Gullfoss – Geysir – Seljalandsfoss – Vík – Hvoll

    Gullfoss: reggel elhagyjuk a szállásunkat és a déli országrész legnagyobb zuhatagához, az Arany-vízeséshez utazunk. Több kilátópontból is szemügyre vesszük a Hvítá folyó gigantikus zuhatagát, ahol két lépcsőben, 32 m magasról zúdul alá a hatalmas víztömeg.
    Geysir és Strokkur: a következő látnivalónk Izland első számú nevezetessége, a Geysir, amely nem csupán a szigetország leghíresebb természeti látnivalója, hanem a Föld összes gejzírének névadója is egyben. Sajnos manapság a nagy Geysir csak igen ritkán működik, de a mellette található Strokkur (magyarul Kö­pü­lő) jóval aktívabb. A Strokkur 10-15 percenként tör ki, átlagosan 15-20 m magasra lövellve ki a forró vizet.
    1-es számú főút: a gejzíreket magunk mögött hagyva hamarosan rátérünk a déli partvidék útjaira. A szigeten körbefutó 1-es számú főúton haladunk, amely 1339 km hosszú és sok helyen még ma sem fedi aszfalt.
    Seljalandsfoss: a gejzírek után körülbelül másfél órát utazunk a 60 m magas, kecses Seljalandsfoss vízesésig. A csodaszép zuhatag még izlandi viszonylatban is egyedülálló. A vízesés a fölötte található Eyjafjallajökull jégmező vízéből táplálkozik.
    Vík: a mai szállásunk felé utazva pihenőt tartunk Izland legdélebbi kisvárosában, amely alig 300 lakosú, de 100 kilométeres körzetben a legnagyobb település. A templom mellől szép kilátás nyílik a városra és a tengerpartra.
    Hvoll: kora este érkezünk a szállásunkra, egy hangulatos turistaházhoz, amely közel fekszik a Skaftafell Nemzeti Parkhoz. Két éjszakát töltünk itt.
    Szál­lás: turistaház.

3. nap
Hvoll – Skaftafell Nemzeti Park – Svínafellsjökull – Jökulsárlón gleccserlagúna – Hvoll

    Skaftafell Nemzeti Park: a napunk első felét a Skaftafell Nemzeti Parkban töltjük, amely a Vatnajökull Nemzeti Parkkal együtt Európa legnagyobb természetvédelmi területét alkotják. Dübörgő vízesések, gleccserek, nyírfaerdők és hegycsúcsok jellemzik a vidéket. Egy látványos gyalogtúrára indulunk, amelynek során a Skaftafellsjökul gleccser mellett elhaladva a nemzeti park büszkeségéhez, a Svartifoss vízeséshez gyaloglunk. A zuhatag a fekete bazaltoszlopok miatt különösen látványos. Táv: 12 km, szint: fel 460 m, le 460 m.
    Svínafellsjökull: rövid buszozás után érkezünk a Vatnajökull egyik leghíresebb gleccsernyelvéhez. A Svínafellsjökull lagúnája viszonylag kicsi, de a látvány lenyűgöző: a leszakadó jégtömbök mozgását itt egészen közelről is megfigyelhetjük.
    Jökulsárlón gleccserlagúna: a Vatnajökull Nemzeti Park területén fekszik Izland egyik legfantasztikusabb természeti látnivalója. A hatalmas kiterjedésű tóban fehéren csillogó jéghegyek úsznak, amik a Vatnajökull jégmezőből szakadnak le folyamatosan. A fehér és kék színekben tündöklő jéghegyek mögött a Vatnajökull jégmezőt, a világ harmadik legnagyobb összefüggő jégmezejét láthatjuk. (A legnagyobb méretű az Antarktisz jégtakarója, a második Grönlandon található.) A lagúna élővilága igen gazdag; az itt élő madarak mellett kis szerencsével fókákat is láthatunk. Egy kisebb sétát tehetünk a gleccserlagúna partján, sőt ha kedvező az időjárás, akkor a tengerpartra is lesétálunk. A nap végén visszautazunk a Hvoll melletti szállásunkra.
    Szál­lás: turistaház.


4. nap
Hvoll – Hjörleifshöfdi – Reynisfjara – Dyrholaey – Skógari skanzen – Kvernufoss – Skógar

    Hjörleifshöfdi: reggel elhagyjuk a hvolli szállásunkat és a Hjörleifshöfdi hegy lábához utazunk, ahol egy rövid gyalogtúrára indulunk. A Hjörleifshöfdi egy lenyűgöző táblahegy, meredek falakkal, a tetején pedig széles fennsíkkal. A kellemesen emelkedő ösvény a hegy tetejére vezet minket, ahol nagyon szép panoráma bontakozik ki. Madártávlatból láthatjuk az óceánt és a fekete vulkáni homokkal borított partvidéket. Táv: 5 km, szint: fel 150 m, le 150 m.
    Reynisfjara: a következő látnivalónk a déli partvidék egyik leglátványosabb tengerpartja, ahol fekete bazalthomok és függőleges sziklák alkotják a meghökkentően szép tájat.
    Dyrholaey: a tengerparti séta után Izland egyik legszebb természeti látnivalójához utazunk, egy gigantikus méretű sziklakapuhoz, amelynek lábait a tenger hullámai nyaldossák. Egy meredek úton kapaszkodunk fel buszunkkal egy káprázatos kilátópontba, ahol egy világítótorony áll. Tiszta időben jól láthatjuk innen nem csak Dyrholaey sziklakapuját, hanem a távoli Eyjafjallajökull jégmezőt is.
    Skógari skanzen: délután felkeressük Izland egyik leglátványosabb szabadtéri múzeumát, ahol számos épület mutatja be a korabeli izlandi emberek életét. A házak nemcsak kívülről, hanem belülről is nagyon érdekesek, hiszen mindegyik korhűen berendezett. Láthatunk lakóházakat, iskolát és egy kis fatemplomot is. A skanzen mellett egy rendkívül gazdag múzeumot is megnézünk, továbbá egy nagy kiállítási csarnokot, amiben a korabeli izlandi élet rengeteg tárgyi emlékét gyűjtötték össze. Akik fogékonyak a technika iránt, számos régi, Izlandon használt járművet szemlélhetnek meg alaposan.
    Kvernufoss: a skanzen szomszédságában találjuk a kevesek által ismert Kvernufoss 30 méter magas vízesését. A zuhatagot egy barlangszerű sziklakürtőben, alig 20 perces túrával érhetjük el.
    Skógar: este érkezünk meg Skógar falucska turistaházába, ahol az éjszakát töltjük.
    Szál­lás: turistaház.


5. nap
Skógar – Skógafoss – Hvolsvöllur – Krysuvík – Keflavík – Bu­da­pest

    Skógar és a Skógafoss: mivel a skógari szállásunk közvetlen közelében található a Skógafoss vízesés, ezért célszerű már reggel kisétálni ide. A gyönyörű, 62 méteres vízesés Izland egyik leghíresebb természeti látnivalója. Egy hosszú lépcsősoron felkapaszkodhatunk akár a Skógafoss tetejéhez is, de már félútról is remek kilátás adódik.
    Hvolsvöllur, Lava Centre: délelőtt ellátogatunk Izland legújabb és legizgalmasabb kiállítására, ahol a sziget létrejöttével, a vulkáni tevékenységgel, a földrengésekkel, a legutóbbi kitörésekkel ismerkedhetünk meg részletesen egy interaktív kiállítás és mozi segítségével.
    Krysuvík geotermális mező: az utazásunk utolsó látnivalója Izland egyik legkisebb, de az egyik leglátványosabb geotermikus területe. Iszapfortyogók, szolfatárák, színes vulkáni kőzetek és hévforrások között teszünk egy sétát.
    Repülés: késő délután a keflavíki repülőterére utazunk, ahonnan a Budapestre tartó repülőjáratunk indul. Az esti órákban szállunk fel és a Liszt Ferenc repülőtérre késő este érkezünk.


Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

    Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
    A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

    Az utazás programjában könnyű illetve közepes nehézségű túrák szerepelnek. A leghosszabb a Skaftafel Nemzeti Parkban szervezett túra, aminek a nehézsége nagyban függ az időjárástól. Szép időben nem okozhat gondot a gyakorlott túrázók számára, de esős, szeles időben fokozódik a túra nehézsége. Ha valaki szokott túrázni, aktív életvitelt követ, nyugodtan elindulhat bármelyik túrán.
    Mivel az idő­já­rás jelentősen be­fo­lyá­sol­hat­ja egy-egy túra nehézségét, ezért a megfelelő felszerelés (esőkabát, esőnadrág, túrabakancs, stb.) nagyon lényeges.
    Különösen zord időjárás esetén, esetleg vulkáni működés következtében fenntartjuk a jogot a program megváltoztatására. Egy ilyen jellegű döntés az irodánk túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
    A gyalogtúrákon ki­zá­ró ok bár­mi­lyen moz­gás­szer­vi, ér­rend­sze­ri, szív-, il­let­ve tü­dő­be­teg­ség.
    A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

    Öltözet: stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, ké­nyel­mes és vízálló tú­ra­ba­kancs, me­leg ru­ha, vastagabb és vékonyabb polárpulóver, sapka, kesztyű, papucs vagy túraszandál, fürdőruha és törölköző a termálfürdőbe. Olyan ba­kancs­ot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad!
    Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a napi tú­rák­hoz, hálózsák, ku­lacs vagy termosz, elemlámpa, napszemüveg, esetleg tú­ra­bo­t.

Szállások

    Az utazás során három különböző turistaszálláson fogunk megszállni. A szobák 4-8 fősek, egyszerű berendezésűek, és tiszták. A szobákban emeletes ágyakat találunk. Hálózsák szükséges. A fürdőszobák közösek, ahogyan a felszerelt konyha és az étkező is, amiket minden résztvevő használhat.

Étkezés és ivóvíz

    Az utazás szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy a lehetőségekhez mérten lehetőséget biztosítunk az ételek beszerzésére. Az utazás során néhány alkalommal útba esik egy-egy élelmiszerbolt vagy benzinkút gyorsétterme, de célszerű inkább arra számítani, hogy kevés alkalmunk lesz vásárolni.
    A vásárlási lehetőségek kotlátozottsága valamint a magas árak miatt azt ajánljuk, hogy minden résztvevő hozzon magával legalább 3-4 napra elegendő élelmiszert. Minden szállásunkon használhatjuk a közös konyhát, ahol egyszerű ételeket elkészíthetünk. Edényeket, tányérokat és evőeszközöket minden szálláson találunk, de a zsúfoltság elkerülése érdekében hozhatsz magaddal egy főzőedényt, evőeszközöket és bögrét. Gázfőzőt nem kell magunkkal vinni.
    A túrák során mindig legyen nálunk valamilyen élelem, csokoládé- vagy műzliszelet, továbbá ivóvíz.
    Izlandon a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű.

Időjárás

    Az utazás ideje alatt a legmagasabb nappali hőmérséklet 6-10 °C körül várható, hajnalban pedig akár 0 °C is elképzelhető.
    Izland időjárása a magyarországihoz képest jóval kiegyenlítettebb. Gyakori a változékony, szeles, nedves, borongós időjárás. A köz­hi­e­de­lem­mel el­len­tét­ben azonban nem esik ál­lan­dó­an az eső, vi­szony­lag sok a nap­sü­té­ses nap.
    Izlandon nagyon gyorsan változhat az időjárás. Hiába süt reggel a nap, magunkkal kell vinnünk a túrára az esőkabátunkat, mert percek alatt elromolhat az idő. Azonban ilyen gyorsan ki is derülhet.


A részvételi költség tartalmazza:

  •     Budapest-Keflavík-Budapest repülőjegy illetékkel: 139.900 Ft
  •     Az utazást autóbusszal.
  •     4 éjszaka szállást turistaházakban.
  •     A túravezetést.


A részvételi költség nem tartalmazza:

  •     A repülőjegyet és repülőtéri illetéket.
  •     Az étkezést.
  •     A belépők és fakultatív programok árát.
  •     A biztosításokat.



Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 20.770 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 7.180 Ft
    Útlemondási biztosítás: 16.990 Ft

    Létszám: 20-30 fő.
    Hiányzás a munkahelyről: 1 nap.






A részvételi költség tartalmazza:

  •     Budapest-Keflavík-Budapest repülőjegy illetékkel: 139.900 Ft
  •     Az utazást autóbusszal.
  •     4 éjszaka szállást turistaházakban.
  •     A túravezetést.


A részvételi költség nem tartalmazza:

  •     A repülőjegyet és repülőtéri illetéket.
  •     Az étkezést.
  •     A belépők és fakultatív programok árát.
  •     A biztosításokat.



Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 20.770 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 7.180 Ft
    Útlemondási biztosítás: 16.990 Ft

    Létszám: 20-30 fő.
    Hiányzás a munkahelyről: 1 nap.