Menü
Menü
Jamaica - A Karib-tenger kalandjai
Jamaika / Körutazás Jamaicában / Körutazás Jamaicában
Utazás módja: Repülővel
Ellátás: Reggeli
Szálláskategória: Program szerint
Szobatípus:
Időtartam:
Utazás azonosító: 378650
További időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatod is!
Bizonyos árak csak a szállásra vonatkoznak, vagy nem tartalmaznak minden útiköltséget. Kérjük nézd meg az ajánlat részletes árinformációit.
Jamaica a Karib-tenger kaland- és bulinegyede, a reggae, Bob Marley és a rum hazája. Csodálatosan szép strandok veszik körbe, ahol kókuszpálmák hajolnak a fehér homokos part fölé. A sziget közepén kétezer méteres hegyek emelkednek, amiket sűrű dzsungel borít. A hegyekből érkező folyók gyönyörű vízeséseket alkotnak, a tenger pedig gazdag élővilágnak ad otthont. A klíma egész évben kellemes. Kívánni sem lehetne ideálisabb környezetet egy Karib-szigeteki kalandtúrához.

Program:


1. nap Budapest – Párizs – Atlanta – Kingstone – Port Royale

    Repülés: a kora reggeli órákban Budapestről Párizsba repülünk, majd átszállás után Atlanta felé folytatjuk az utazásunkat. Kora délután érkezünk az atlantai repülőtérre, ahonnan újabb átszállás után a jamaicai Kingstone-ba repülünk. Az időeltolódásnak köszönhetően helyi idő szerint már az esti órákban le is szállunk Jamaicában.
    Port Royal: a repülőtéren beszállunk a ránk váró autóbuszba, és a közeli Port Royal kisvárosába utazunk. Egy tengerparti, négycsillagos szállodában töltjük az éjszakát, ahol kipihenhetjük a hosszú repülést.
    Szállás: hotel.

2. nap Port Royale – Kingstone – Port Royale


    Port Royale: a reggeli után egy másfél órás városnézésre indulunk a 17. századi kalózfővárosban, ahol a fénykorban szinte mindent beterített az arany, a rengeteg összerabolt kincs és az alkohol. Egészen 1692-ig tartott az „aranykor”, amikor egy földrengés, szökőár és földcsuszamlás mindent maga alá temetett. Ettől függetlenül van mit megnéznünk ma is Port Royale központjában.
    Kingstone: Port Royale után a fővárosba, Kingstone-ba utazunk, ahol először a Nemzeti Galériában szerzünk némi kulturális alapot a jamaicai utazáshoz. Ezt követően a Devon Házba, az első fekete jamaicai milliomos rezidenciájára látogatunk. Az 1881-ben épült főúri kúria az egyik legszebb építészeti látnivaló a szigetországban.
    Port Royale: délután visszatérünk a tengerparti szállodába, ahol a nap hátralévő részében pihenhetünk és strandolhatunk. Este fakultatív programként ellátogathatunk az egyik legmenőbb zenés klubba, ahol bevetjük magunkat a reggae zene sűrűjébe.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

3. nap Kingstone – Blue Mountains

    Kingstone: délelőtt felkeressük a leghíresebb jamaicai művész, Bob Marley múzeumát. A reggae szupersztárja ebben az épületben rögzítette sok híres dalát; ma az épület Bob Marley arany- és platinalemezeit, valamint rengeteg személyes tárgyát őrzi.
    Blue Mountains: a múzeum után elhagyjuk Kingstone-t és meredek szerpentineken a Blue Mountains, azaz a Kék-hegység felé utazunk. Ezen a vidéken termesztik a világ egyik legjobb minőségű kávéját, amiről magunk is meggyőződhetünk a Mavis Bank kávéültetvényen. Ezután folytatjuk az utazásunkat a hegységben. A célunk a Whitfield Hall nevű egyszerű menedékház, amely 1300 méteres magasságban szintén egy kávéültetvényen épült. Elfoglaljuk a szállásunkat, megismerkedünk a környékkel, majd a vacsora után igyekszünk minél előbb nyugovóra térni a másnapi kalandok előtt.
    Szállás: menedékház; étkezés: reggeli.

4. nap Blue Mountains – Port Antonio

    Gyalogtúra a Blue Mountains csúcsára: éjfél után nem sokkal ébresztjük a csapatot, hogy fejlámpáink fényében nekivágjunk a Blue Mountains legmagasabb csúcsának. Csillagos égbolt alatt túrázunk egy erdei ösvényen egyre feljebb. Körülbelül 4 órás gyaloglás után érkezünk Jamaica legmagasabb pontjára. A 2256 méteres csúcson állva páratlan élmény látni a felkelő napot és a vele együtt ébredő természetet. Megpihenünk a hegytetőn, majd a már ismert útvonalon visszatúrázunk a Whitfield Hall menedékházhoz. Táv: 16 km, szint: fel 960 m, le 960 m, a túra nehézsége: . A túra után elfogyasztjuk a késői reggelinket, majd pihenünk egy keveset.
    Utazás: dél körül elhagyjuk a szállást, valamint a Blue Mountains sűrű erdőit és kávéültetvényeit. Leereszkedünk a szerpentineken a tengerparti útra és a Jamaica északkeleti részén épült Port Antonio városába utazunk.
    Port Antonio: délután érkezünk Port Antonióba, ahol egy hangulatos, tengerparthoz közeli öko-hotelben foglaljuk el a szállásunkat két éjszakára. A nap hátralévő része a pihenésé, amit meg is érdemlünk a mai gyalogtúra után.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

5. nap Port Antonio – Reach Falls – Blue Lagoon – Port Antonio


    Reach Falls: délelőtt Jamaica egyik legszebb természeti látnivalójához, a híres Reach-vízeséshez utazunk. A zuhataghoz egy kalandos útvonal vezet; néhol sziklákon lépdelünk át, néhol a vízbe gázolva jutunk csak előre. Több kisebb-nagyobb medence is az utunkba esik, míg végül megérkezünk a legfelső vízeséshez. Itt a folyó a sűrű őserdőből tör elő és zúdul meredek mészkősziklákon keresztül egy idilli lagúnába. A túra nehézsége: .
    Blue Lagoon: az ebédidő után részt vehetünk egy izgalmas fakultatív programon. Ehhez a Blue Lagoon öbölbe utazunk, ami talán ismerős lehet azoknak, akik látták A kék lagúna című mozifilmet Brooke Shields főszereplésével. A tündöklő tengervíz máshogy ragyog a különböző napszakokban, de bármikor érkezünk ide: csodálatos. Bambuszcsónakra vagy motoros kishajóba szállunk és egy helyi vezető irányításával vágunk neki az öböl vizének. Úszunk a kristálytiszta tengerben, sznorkelezünk és felkeressük a lakatlan Majom-szigetet.
    Port Antonio: a vízi kalandok után visszatérünk Port Antonióba, a szállásunkra.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

6. nap Port Antonio – Frenchman’s Cove – Rio Grande – Ocho Rios

    Frenchman’s Cove: a nap első részét a Frenchman-öbölben töltjük, ahol egy idilli fehér homokos strand vár ránk. A paradicsomi környezethez a közeli őserdő és egy tiszta vizű patak járul hozzá, amely közvetlenül a tengerbe folyik. Nehéz lenne szebb helyszínt elképzelni egy Karib-tengeri strandoláshoz.
    Port Antonio: a vízparti pihenés után Port Antonio piacára látogatunk, ahol kis túlzással szinte minden kapható. A délidőre tekintettel keresünk egy megfelelő vendéglőt vagy utcai árust, ahol megebédelhetünk.
    Rio Grande: délután a Rio Grande folyóhoz utazunk, ahol egy bambusz-rafting túrán veszünk részt. A Rio Grande a Kék-hegységben ered és a sűrű erdőség északi oldaláról vezeti le a csapadékot a tengerbe. Háborítatlan, szinte áthatolhatatlan dzsungelen vezet keresztül a folyó, amin a helyiek ma is közlekednek csónakjaikkal. A tradicionális vízijármű itt a bambusztutaj, amely 10-12 bambuszrúd rögzítésével készül. Egy vezető irányítja a Rio Grande barátságos hullámain, miközben mi nyugodtan élvezhetjük a gyönyörű tájat.
    Utazás: a vízi kirándulás után buszra szállunk és Jamaica északi partja mentén Ocho Rios városába utazunk.
    Ocho Rios: az esti órákban érkezünk Jamaica harmadik legnagyobb városába, az északi part turisztikai központjába, amelynek környékén a festői strandokon kívül sok más érdekes látnivaló is található. Két éjszakát töltünk itt egy tengerparti szállodában.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

7. nap Ocho Rios

    Ocho Rios: ezt a napot szabadprogram keretében töltjük. Mivel a szállodánk a Karib-tenger partján fekszik, ezért könnyedén cikázhatunk a fehér homokos strand, a bár, az étterem és a szobánk között.
    Fakultatív programok: az egész napos strandolás mellett természetesen számos aktív program közül is választhatunk. A legnépszerűbb a Dunn folyó vízesése, Jamaica egyik legfontosabb természeti látnivalója, amelynek megközelítéséhez fürdőruha és szandál szükséges. A másik népszerű program a Mystic Mountain névre hallgató izgalmas erdei kalandpark, ahol drótkötélpálya (zipline), látványos canopy túra és bobpálya áll rendelkezésre, hogy feledhetetlen élményeket szerezzünk. Mindezt gyönyörű őserdei környezetben a tenger gyakori látványával kísérve. De strandolás céljából felkereshetünk további tengerpartokat, búvárkodhatunk és akár lovagolhatunk is a sekély tengervízben.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

8. nap Ocho Rios – Rasta Village – Negril

    Utazás: reggel elhagyjuk Ocho Rios üdülővárosát és egy hosszabb utazás során a sziget nyugati részén fekvő Negril városáig buszozunk. Közben azonban megállunk egy településen, ahol sokat megtudhatunk a rasztafari kultúráról.
    Rasta Village: délelőtt érkezünk és kora délutánig maradunk a rasztafari kultúra és vallás egyik központjában. Megismerhetjük a mozgalom eredetét, történetét, a legnagyobb alakjait, megismerkedünk a zenéjükkel és megkóstolhatjuk az ételeiket.
    Negril: a mai utazásunk Jamaica legnagyobb tengerparti üdülővárosában, Negrilben ér véget. Itt található a Seven Mile Beach, azaz a Hétmérföldes strand, amelynek közepén található a szállodánk. Az összes hátralévő éjszakát, azaz összesen négyet töltünk itt. Az egyszerű berendezésű, de kényelmes szobáink elfoglalása után megismerkedünk a stranddal. Késő délután érdemes felkeresni a Ricks Cafét, Negril egyik leghíresebb vendéglőjét, amelynek valójában a környezete híres. A szomszédos sziklán adnak ugyanis randevút egymásnak a szikláról-tengerbe-ugrás megszállottjai. 11 méter magasról ugrálnak le egymás után a bátor helybeliek az azúrkék Karib-tengerbe, miközben mindezt koktélt szürcsölgetve nézhetjük.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

9. nap Negril

    Negril: az egész napunkat Negril híres fehér homokos strandján töltjük. Természetesen sokféle aktív program közül választhatunk, amelyek mind a Karib-tengerhez kapcsolódnak. Búvárkodhatunk, sznorkelezhetünk, üvegfenekű hajóval tehetünk egy kirándulást, valamint a legkülönbözőbb vízisportokat próbálhatjuk ki a vízisíeléstől a kitesurfig.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

10. nap Negril – Appleton Estate – Black River – Negril

    Appleton Estate: egész napos kirándulásra indulunk Jamaica nyugati részén. Először körülbelül két órát utazunk a legnagyobb és legrégebbi rum lepárló üzemig, a hegyek mélyén megtalálható Appleton Estate-ig. 1749 óta készül itt a híres jamaicai rum, aminek először megismerkedünk az eredetével, a gyártási folyamattal, majd természetesen meg is kóstoljuk az italt.
    Black River: délután egy vízi szafarira indulunk a Black Riveren, az egyik leghosszabb jamaicai folyón. A környező nádas, a folyót szegélyező sűrű mangroveerdők és mocsarak legalább százféle őshonos madárfajnak adnak otthont, de megél itt a krokodil is. Motoros hajóval indulunk felfelé a folyón és közben gyönyörködünk a változatos tájban.
    Pelican Bar: a folyóvízi kirándulás után felkeressük a közeli Pelican Bart, amely amolyan „vízi üvegtigrisként” üzemel a Karib-tengeren. Amíg nem látjuk, nehéz elképzelni ezt a cölöpökre épített viskót, ahol egy pohár rummal a kezünkben sétálhatunk a derékig érő tengervízben.
    Negril: a programok végén visszautazunk Negrilbe, a szállodánkba.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

11-12. nap Negril

    Negril: a Jamaicán töltött két utolsó napunkat szabadprogram keretében tölthetjük. Kedvünkre élvezhetjük a trópusi klímát, a fehér homokos strandot és a laza karibi hangulatot. Fakultatív programok közül is választhatunk és indulhatunk búvárkodni, sznorkelezni vagy egy hajókirándulásra.
    Szállás: hotel; étkezés: reggeli.

13. nap Negril – Montego Bay – Atlanta – repülés Párizs felé


    Utazás: a reggeli után elhagyjuk negrili szállodánkat és Montego Bay repülőterére utazunk.
    Repülés: kora délután indul a repülőjáratunk Montego Bayből Atlantába, ahonnan néhány órás várakozás után indulunk tovább Párizs felé. Az éjszakát a repülőn töltjük.
    Étkezés: reggeli.

14. nap Párizs – Budapest


    Repülés: délelőtt szállunk le a párizsi repülőtéren, ahonnan átszállás után indulunk tovább Budapestre. Kora délután szállunk le a Liszt Ferenc repülőtéren.



A túrák nehézsége

    Az utazás egyetlen komolyabb gyalogtúrát tartalmaz a Blue Mountains legmagasabb csúcsára. A túra nehézségét tekintve átlagos, hiszen sem a távolság, sem a szintemelkedés nem kimagasló, sőt a terep sem különösebben nehéz. Érdekesség azonban, hogy a felfelé vezetőt utat éjszaka tesszük meg, hogy napfelkeltére érjünk a csúcsra.
    A túra átlagosan sportos erőnléttel és némi túrázási tapasztalattal könnyedén teljesíthető. A tériszonyban szenvedőknek azonban nem ajánljuk. A túrára csak egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni.
    A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

    Öltözet: kényelmes tú­ra­öl­tö­zet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát, ké­nyel­mes túracipő (nem edzőcipő!), tartalék me­leg ru­ha, polárpulóver, fürdőruha, túraszandál vagy vízicipő, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka).
    Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi kirándulásokhoz, elemlámpa (fejlámpa), UV-szűrős nap­szem­üveg, napolaj, szúnyogriasztó.

Szállás

    Az éjszakákat egyetlen kivétellel szállodákban töltjük. A szobák kétágyasak, saját fürdővel rendelkeznek és általában egyszerű berendezésűek. A hotelek változatos színvonalúak, de összességében kényelmesek és tiszták.
    Egy éjszakát a Blue Mountains egyik menedékházában töltjük igen egyszerű körülmények között. Közös hálóteremben tudunk alduni, a puritán mosdók pedig közösek.
    Felhívjuk a figyelmet, hogy előfordulhat, hogy a résztvevők a szállodákban kis mértékben eltérő szobát kapnak.

Étkezés és ivóvíz

    Az utazás részvételi költsége minden nap tartalmazza a reggelit, a többi étkezést azonban nem. A napi programok során mindig biztosítunk elegendő időt az ebédre egy-egy étteremben, piacon vagy utcai árusnál. Vacsorázni pedig legtöbbször a szállásunk saját éttermében tudunk. Egy ebéd vagy vacsora ára: kb. 5-8 USD.
    Pa­lac­ko­zott ivóvíz fo­gyasz­tá­sát ja­va­sol­juk. Más­fél li­ter ivó­víz ára: 1-1,5 USD.

Időjárás

    Az utazás időpontjában a legmagasabb nappali hőmérséklet 26-30 °C körül várható, éjszaka pedig körülbelül 20-22 °C-ra hűl le a levegő.
    A Blue Mountains túrája során hűvösre kell számítani. Az éjszakai túra során 10-12 °C, napközben pedig 16-18 °C várható.
    Csapadék előfordulhat, különösen a hegyekben, ezért esőkabátot mindenképp vigyünk magunkkal.

Idő­el­to­ló­dás

    - 5 óra.

Kommunikáció

    Jamaica hivatalos nyelve az angol.
    Az internetet a hotelekben wifin keresztül érhetjük el, de a gyorsasága és megbízhatósága nagyon változatos.
    A nemzetközi telefonhívások és SMS-ek ára magas.

Útiokmányok, vízum

    Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok Jamaicára érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak. Az útlevélnek a kilépéshez képest még további három hónapig érvényesnek kell lennie.
    Az atlantai (USA) átszálláshoz ESTA engedélyre van szükség, amit minden résztvevő egyénileg, online tud elintézni. Az ESTA engedély ára 14 USD. Az engedéllyel kapcsolatos tudnivalókat irodánk időben elküldi a jelentkezőknek.

A részvételi költség tartalmazza:

  •     Az utazást különjáratú autóbuszokkal.
  •     11 éjszaka szállást szállodákban, kétágyas szobákban.
  •     1 éjszaka szállást egyszerű menedékházban.
  •     12 reggelit.
  •     A helyi idegenvezetést.
  •     Az irodánk túravezetését.


A részvételi költség nem tartalmazza:

  •     A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
  •     A további étkezéseket.
  •     A belépőket és a fakultatív programokat.
  •     Az ESTA engedély árát.
  •     A borravalókat.
  •     A biztosításokat.



Repülőjegy

    Budapest-Kingstone és Montego Bay-Budapest repülőjegy illetékkel: 315.000 Ft

Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 56.090 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 21.490 Ft
    Útlemondási biztosítás: 43.250 Ft






A részvételi költség tartalmazza:

  •     Az utazást különjáratú autóbuszokkal.
  •     11 éjszaka szállást szállodákban, kétágyas szobákban.
  •     1 éjszaka szállást egyszerű menedékházban.
  •     12 reggelit.
  •     A helyi idegenvezetést.
  •     Az irodánk túravezetését.


A részvételi költség nem tartalmazza:

  •     A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
  •     A további étkezéseket.
  •     A belépőket és a fakultatív programokat.
  •     Az ESTA engedély árát.
  •     A borravalókat.
  •     A biztosításokat.



Repülőjegy

    Budapest-Kingstone és Montego Bay-Budapest repülőjegy illetékkel: 315.000 Ft

Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 56.090 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 21.490 Ft
    Útlemondási biztosítás: 43.250 Ft