Menü
Menü
Őrségi séták ***
Magyarország / Kirándulások Belföldön / Kirándulás Belföldön
Utazás módja: Busz
Ellátás: leírás szerint
Szálláskategória: Hotel
Szobatípus: 2 ágyas szoba
Időtartam: 1 éj
Utazás azonosító: 492929
További időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatod is!
Bizonyos árak csak a szállásra vonatkoznak, vagy nem tartalmaznak minden útiköltséget. Kérjük nézd meg az ajánlat részletes árinformációit.
Magyarország legnyugatibb csücskének felfedezése

Program leírás

Tervezett program:

 

1.nap.: Budapest - Szalafő - Őriszentpéter - Pankasz

Találkozó Budapesten a kora reggeli órákban, majd indulás a meseszép, erdőkkel borított, dimbes-dombos Őrségbe. A honfoglalás idején, a magaslatokon megtelepedett a magyarok innen tartották szemmel és védelmezték a frissen szerzett területek határait. Innen kapta nevét a tájegység. Falvai máig őrzik az ősi ,,szeres" településformát, melynek jellemzője a néhány, egymáshoz közel épített házból álló, eredetileg rokoni kisközösségeket alkotó ,,szerek" laza hálózata. Első megállónk Szalafőre esik, mely az egyik legautentikusabb őrségi település, itt a Pityerszer részen meglátogatjuk az Őrségi Népi Műemlékegyüttest, a Skanzent. Itt az épületek máig az eredeti helyükön vannak, többek közt boronaházat, füstösházat, kástut, tókát is láthatunk. Meglátogatunk egy bölény- és vadlórezervátumot is. Ezután az Őrség szíve felé vesszük az irányt, a kilenc szerből álló Őriszentpéterre, Itt megtekintjük a román kori Szent Péter-templomot, mely a Templomszeren található. A római katolikus plébániatemplom a középkorban erődítményül is szolgált, sánccal és mély árokkal vették körül, melynek nyomai ma is jól látszanak. Folytatjuk utunkat Pankaszra, itt található az Őrség jelképének tartott műemlék, a szoknyás harangláb, mely az út szélétől nem messze egy meredek dombon áll. Ez a legrégibb, és leglátványosabb műemlék az Őrségben. Napunk zárásaként megtekintünk egy XIX. századi kovácsműhelyt. Szállás Pankasz környékén.

 

2. nap.: Magyarszombatfa - Velemér - Szentgyörgyvölgy - Vadása-tó - Sárvár - Budapest

Reggeli után első utunk Magyarszombatfára vezet,  mely az egyik legjellegzetesebb őrségi népi mesterség, a fazekasság központja. A Fazekasházban megismerkedhetünk a helyi agyagból készült termékekkel, és készítésük folyamataival. Itt található egy öko kecskegazdaság is, ahol megismerkedhetünk a sajtkészítés folyamatával. Ezt követően egy "szoknyás" fazsindelyes haranglábat nézünk meg, melyet egy nemesnépi ácsmester készített. Folytatjuk utunkat Velemérre, itt Magyarország egyik legjelentősebb középkori román stílusú műemlékét a Szentháromság-templomot tekintjük meg, melyet a Fény Templomának is neveznek. A templombelső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei. Megállunk Szentgyörgyvölgyön, ahol Nyugat-Dunántúl egyetlen festett fakazettás temploma található.  Őrségtől való búcsúzásunkat a Vadása-tó meglátogatásával zárjuk, melyet sokan keresnek fel az Őrségre jellemző természet és a nyugodt, idilli környezet miatt. Elindulunk hazafele, útközben megállunk Sárváron, ahol meglátogatjuk a Nádasdy várat és múzeumot, mely Magyarország egyik legépebben megmaradt várkastélya. Hazautazás, érkezés Budapestre az esti órákban.

 

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

Árak

Belépők: kb. 6.200 Ft, a helyszínen fizetendők (nyugdíjas- vagy diákkedvezményre jogosító igazolvány szükséges lehet)

 

Szolgáltatások

A bruttó alapár az alábbiakat tartalmazza:

közlekedés külön autóbusszal (buszon minimum 12 hely üresen marad!)

-  szállás kb. 2-3*-os panzióban, kétágyas, fürdőszobás szobákban, reggelivel

- magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezető

 

Fakultatív programok
Leírás Időtartam Ár
Fakultatív vacsora
Turnusok:
2022-04-06 - 2022-04-07
3500