Október végén a Wizzair bolognai járatán (repülőjegy kb.30.000.-Ft./fő) sok ismerős gödöllői arcot is felfedezhettünk, mások is kihasználták azt, hogy a város remek kiindulópont a környék felfedezésére, hiszen Modena, Ravenna, Ferrara, Parma, de még San Marino és Firenze is könnyen elérhető közelségben van.


A Marco Polo repülőtérről 15EUR-ért tudunk eljutni Bologna belvárosába, de természetesen ez busszal is lehetséges (5EUR). Szállásunk a Fiera városrészben lévő Novotel a megszokott 4*-os színvonalat és az Európában szinte minden városban egyforma stílusú szobát nyújtja, de bőséges reggelivel 100EUR/4 fős család/nap áron teljesen barátinak mondható. Bár az érkezés napján ködös és borús az idő, azért délután még bemegyünk felfedezni a város központját, a Piazza Maggiore környékét. Az egykori piactéren található a grandiózus méretű San Petronio bazilika (a 15. legnagyobb templom a világon), ahol állítólag 25000 embert tudnak egyszerre leültetni és 22 kápolna található benne. További nevezetessége Giovanni di Modena XV. századi freskója, mely Mohamed prófétát (is) ábrázolja, amint a pokolban küzd az ördöggel. (Belépő nincs, de ez az egy kápolna 2EUR-ért látogatható.) Az ominózus kép miatt 2002-ben és 2006-ban is támadás érte a templomot, nem véletlen, hogy most is felfegyverzett katonák és rendőrök vigyázzák az épületet. A tér mellett egy újabb csoda, a XVI. századi, bronzból készült Neptun szökőkút kápráztat el minket és innen pár száz méterre már láthatóak a „középkor felhőkarcolói”, vagyis a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda torony.

A 12-13. században 180 ilyen monumentális építmény állt a városban, mára 20 maradt meg belőlük. Az Asinelli 3EUR-s belépődíjért megmászható és fentről lenyűgöző a kilátás, de jó tudni, hogy a szűk lépcsőkön néha kaotikus a közlekedés. A város gasztronómiai szempontból is kitűnő választás, a boltokban és éttermekben finom tortellinik, pizzák, mortadellák, sonkák és borok közül válogathatunk és még őszi hűvösebb idő ellenére is rengeteg a kiülős hely.

Sok fiatal közlekedik kerékpárral (egyetemi város, Európa legrégebbi, 1088-ban alapított egyetemével) és a fiatalok miatt főleg tavasztól őszig rengeteg koncert és fesztivál kínál pezsgő kulturális életet.

Másnapra már autót is bérlünk, fiús program lesz, ugyanis Maranello és a Ferrari múzeum, valamint Modena (a kis múzeummal) van tervbe véve. Aki szereti a szép autókat (és ki nem?) biztosan nem fog csalódni. Eleve nem túl drága a belépő (a kombinált jegy 26EUR/felnőtt és 10EUR/gyerek) és bent a Forma1-es autóktól kezdve az utcai járgányokig mindent megcsodálhatunk, sőt külön fizetős fotóért 2 autóba bele is ülhetünk, de van szimulátoros vezetés is és 80EUR-ért 10percig vezethetünk egy igazi Ferrarit! A modenai kisebb múzeum egy óriási nagy teremből és egy külön épületben lévő motorbemutató teremből áll, ez gyorsabban körbejárható és itt is vannak autócsodák szép számmal. Egyébként a Lamborghini és Maserati autókat is Modenában gyártják, ha valakinek nem felel meg az”ágaskodó paripa”.

Már késő délután van, mire az óvárosához érünk (a világörökség része), ahol a Városháza, a 86 méter magas Ghirlandina harangtorony és a Hercegi Palota is ámulatba ejtő. Az egyik kis téren vásár is van, ahol sült gesztenyét, a híres modenai balzsamecetet és más finom harapnivalót is vásárolunk. Mivel este fél7 előtt nem nyitnak ki a vendéglátó egységek, így némi shoppingolás is belefér az időnkbe, majd egy igazi olasz étteremben fogyasztjuk el a kiváló tésztákat és pizzákat (azért igazi, mert a személyzet az olaszon kívül nem beszél semmilyen nyelvet, de mindenki nagyon barátságos és az ételek kitűnőek). Már késő este van, mire visszaérünk Bolognába.

Másnap Ravenna és Ferrara vár ránk.

Folytatva olaszországi kalandozásunkat a Bolognától 1 órányi autóútra lévő Ravennát keressük fel először. A város az 5. században rövid ideig még a Római Birodalom székhelye és kelet felé a legfontosabb kikötővárosa is volt, ma már több kilométeres csatornarendszer köti össze az Adriai-tengerrel és a turizmus az egyik fő bevételi forrás. Nem véletlenül, hiszen 5-6. századi ókeresztény templomai (Unesco világörökség), mozaikjai, hangulatos terei és utcácskái és a közeli tengerpart odavonzzák a látogatókat.

Sikerül a központ közelében leparkolnunk és gyalogosan indulunk el a város felfedezésére. A főtér, a Piazza del Popolo felé haladva megállunk Dante síremlékénél, majd a bizánci stílusú, mozaikokkal gazdagon kirakott San Vitale székesegyházat nézzük meg (a belépőt nem a bejáratnál, hanem a templomhoz vezető utca egyik üzletében vehetjük meg). Mire végigjárjuk, már ebédidő van, így megkóstoljuk a frissen sült piadinát (lepénykenyér) és a fagyizás sem maradhat el. Belülről még a San Apollinare Nuovo bazilika oszlopcsarnokát és mozaikjait csodáljuk meg, de sietnünk kell, mert délutánra még Ferrarát is beterveztük a programba.

Ravennából Ferrarába egy szinte nyílegyenes 2x2 sávos út vezet át, ami annyira kihalt ottjártunkkor, hogy olyan érzésünk volt, mintha egy lezárt autópályán haladnánk. Itt is találunk parkolót a belvárosban, így közel a vizesárokkal körülvett hatalmas várkastélyhoz - a Castello Estenséhez - állunk meg. Innen néhány perc séta a hármas homlokzatú katedrális, gyönyörű, emeletes kapuboltozattal. A főtéren hatalmas tömeg vesz körül 2 utcazenész fiút, akik dobolásukkal mindenkit jókedvre derítenek. Bolognához hasonlóan itt is sok a kerékpáros és péntek este lévén pezseg az élet az utcán, a boltokban és az éttermekben is. Este fél 7-ig egyébként itt sem nyitnak ki a beülős vendéglátóhelyek, ezért a lányok és asszonyok legnagyobb örömére vásárolgatással ütjük el a vacsoráig fennmaradó időt. A vacsorát az Il Ciclone étteremben költjük el, finomak a pizzák, a tészták és a húsételek is, így a vacsorát követő 40 percnyi autózás után jóllakottan hajtjuk álomra fejünket bolognai szállodánkban.