Menü
MenüCIPRUS


Cipruson a török, görög, muzulmán és keresztény hatások keveréke a mindennapokban is érezhető. A keresztesek erődítményei és az ősi szőlőskertek egymást súrolják, a freskókkal díszített kolostorok árnyékában citrusligetek virulnak, a poros, napszítta lábak római mozaikpadlókon lépkednek. A Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő sziget éghajlata az egész világon szinte egyedülálló. Az ide látogató turistákat egész évben kellemes mediterrán éghajlat fogadja. Itt még az emberekből is sugárzik a napsütés. A tengeri sportok és a napfény „szerelmeseinek” szinte földi paradicsom ez a sziget, hiszen a napsütéses napok száma háromszázra tehető évente. Aki pedig a történelmet és a régészetet kedveli, a helyi múzeumok kincsei között biztosan sok egyedülálló tárgyat talál. A nagyobb városokban megtalálható elegáns butikokban és az utcai bazárárusoknál egyaránt nagy a választék a kelet és a nyugat kincseiből. Cipruson senki sem lehet tisztában azzal, hogy mi a mese és mi a valóság, hiszen a legenda szerint itt született Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője. Fedezze fel a sziget szépségeit és kultúráját! Ciprus paradicsomi szigete, természeti csodákban és történelmi emlékekben egyaránt gazdag. A sziget kettéosztott, déli részén főként görögök, míg az északi részén főként törökök laknak. 1974-óta török fennhatóság alá tartozó Észak-Ciprusi Török Köztársaság 1983 óta létezik. Noha Ciprus északi része fejlettségben kissé elmaradt a déli területtől, azonban szépségben, kulturális emlékekben is vetekszik vele.ÉSZAK-CIPRUS


Több mint 10 ezer éves történelmi és kulturális örökségével, sok napsütéssel, gyönyörű tengerpartokkal és lenyűgöző szépségű, érintetlen természeti kincseivel várja Észak-Ciprus az ide látogatókat.

A történelmi emlékek iránt érdeklődők megtalálják számításukat a szemet gyönyörködtető gótikus építményekben, mint a Bellapais Apátság Kyreniában, amely a Földközi-tenger térségének egyik legszebb építészeti remeke, vagy Famagustában a Szent Miklós katedrálisként és Lala Mustafa pasa mecsetjeként is ismert épületben, amely előtt a sziget legöregebb fája áll. A Besparmark hegyláncai között 3 kastély is megbúvik. Közülük talán a legérdekesebb a X. századból származó Szent Hilarion, amely Walt Disney-t is megihlette, hiszen ennek a kastélynak a mintájára rajzolták meg a „Hófehérke és a hét törpe” kastélyát. Megtapasztalhatjuk a történelem leheletét az ókori görög klasszikus korból származó Salamis és Soli ősi városaiban, vagy Gazimagusa (Famagusta) középkori fellegvárában, amely az UNESCO világörökség része, de Lefkosa (Nicosia) városa is érdemes egy hosszabb látogatásra, amelyet a velencei időkből származó lenyűgöző városfal ölel körül.         

A természetrajongók különleges és gazdag növényvilággal, csodás orchideákkal, mintegy 1600 őshonos növénnyel, olajligetekkel, szentjánoskenyérfákkal, eukaliptuszokkal, akácosokkal, különböző fenyőfajtákkal, karcsú ciprusokkal - hegyvidékekkel és végtelen hosszúságú homokos partokkal találkoznak itt. A ritka és védett teknősfaj, a cserepes teknős Észak-Cipruson az Alagadi Beach, a Golden Beach és a Ronnas Beach partszakaszait látogatja, a szelíd, szabadon sétáló ciprusi csacsik pedig annyira népszerűek a turisták körében, hogy szinte már jelképpé váltak. Megtapasztalhatjuk itt az évszázadok óta változatlan falusi élet élményeit, a mennyei gyümölcsöket és zöldségeket, és a különleges házi készítésű ételeket, a kemencében sült kebapot, a ciprusi sajtot (hellim), a ciprusi kenyérpudingot, a seftali kebapot (jellegzetes ciprusi kolbász), a frissen készített pékárukat, vagy a tüskés körtét. A legismertebb helyi ital a ziania nevet viselő törkölypálinka. Mindezzel a helyiek őszintesége, nyitottsága és végtelen vendégszeretete párosul.

A turistákat kényelmes, mindent kielégítő és számtalan szolgáltatást kínáló szálláshelyek várják, minden kategóriában a legnépszerűbb üdülőhelyeken. Ismerkedjen meg Észak-Ciprus csodáival!        


LEFKOSA (NICOSIA)

A civilizációk bölcsője, amelyet 4,5 km hosszú, a velencei időkből származó, 3 városkapuval és 11 bástyával rendelkező városfal vesz körbe. Megtekinthetjük is a híres kerengő dervek múzeumát, a Mevlevi Tekke-t, a velencei időkből származó Dikilitas obeliszket, a 16. századból származó Büyük Ham-ot (Nagy Fogadó), amely az ottomán törökök idejéből maradt fenn és ma a Ciprusi Képzőművészeti és Kulturális Központnak ad otthont.  A Szent Sophia (Selimiye mecset) katedrális a gótika egyik legszebb műemléke, amelyet a Lisignanok uralkodása idején, a 13-14. század fordulóján építettek. A történelmi műemlékek iránt érdeklődők számára ugyancsak megtekintésre érdemes a Kumarcilan Khan, a Bedestan (Szent Miklós templom), az Örmény templom, a sírkő-múzeum, a brit gyarmati időkből származó épületek, a Samanbache Házak, II. Mamut szultán könyvtára, a Szent Katalin templom (Haydra pasa mecset), az Arabahmet mecset, valamint a 19. századi Dervis Pasa nemesi palotája, amelyben egy érdekes néprajzi gyűjtemény tekinthető meg. A bazározás kedvelői az 1932-ben épült fedett bazár, az Bandabuliyat, valamint az Arasta vásárban tölthetnek el alkudozással izgalmas perceket/órákat.  Ha a hagyományos török fürdőkultúra iránt érdeklődik, semmiképp ne mulassza el meglátogatni a Nagy Hammamot.

 

GINRE (KYRENIA)

Észak-Ciprus idegenforgalmi központja igazi mediterrán város képét mutatja. Girne kikötője elismerten e Földközi-tenger talán legszebb kikötője. A bizánci és velencei idők stílusjegyeit magán hordozó kikötői Vár szinte teljes épségben fennmaradt, amelyben ma múzeum található. Megtekinthető itt az egykori várbörtön, a Szent György templom, a Vrysi neolitikus régészeti leletek kiállítása, Pinarbasti feltárt sírkövei, a Velencei Torony, a Palota és a Hajó Múzeum, amelyben egy 2300 éves hajó is kiállításra került. A Szent Hilarion fellegvár 732 méteren magasodik a város fölött, és Észak-Ciprus 3 híres fellegvárainak egyike. A Bellapais Apátság a középkori francia gótikus építészet egyik remekműve. A város közelében is érdekel látnivalók kínálkoznak: a Bufavento Vár, Mihály Arkangyal temploma, az ikon Múzeum, a Sourp Nagar örmény kolostor, az Antiphonidis Székesegyház, Lambousa ősi városa és herbárium, ahol a ciprusi őshonos orchideákban és más ritka növényekben gyönyörködhetünk.    

 

GAZIMAGUSA (FAMAGUSTA)

Famagusta az UNESCO történelmi és kulturális világörökség része. A város rejtélyes ókori hangulatával ejti rabul az utazót. Itt található Salamis, az egykori ciprusi királyság ősi városa, amely évszázadokig főváros is volt. A Szent Ephiphanius Bazilika a legnagyobb bazilika, amit Cipruson láthatunk, de megtekinthető itt a Campanopetra Bazilika, az Agora (piactér), a királysírokat is őrző Salamis Necropolis (másként Holtak Városának is nevezik), a híres zarándokhely, a Szent Barnabás Kolostor, valamint az Ikon és Régészeti Múzeum vagy a 15. századi velencei Othello-torony, amely a legenda szerint Shakespeare Othello c. darabjának helyszíne. Lala Mustafa Pasa mecsetje (más néven Szent Miklós katedrális) gótikus építészeti jelentősége mellett arról is nevezetes, hogy itt koronázták meg egykor a Lusignan királyokat, aztán a török megszállás idején mecsetté alakítottak át és minaretet építettek mellé.         

Láthatunk a városban számtalan mecsetet, egykori katedrálisokat, templomokat, palotákat és fürdőket, melyek közül a leghíresebbek: a Lusignan időkből származó Szent Péter és a Szent Pál templom, Sinan Pasa mecsetje (Búza mecsetként is nevezik), az 1522-ből származó velencei Palota, a Plazza del Proveditore, Cafer Pasa fürdője az 1600-as évek elejéről, a máltai Ikertemplomok, a 13. századi latin Szent György templom és Szent György másik, 16. században épült temploma, a nesztoriánus templom, az írót, Namik Kemalt fogva tartó börtön, a Fekete Kapu (Akkule), amely egy háromszög alakú kiugró sánc, a Tengeri Kapu (Porta del Mare), a Füge Barlang, valamint Enkomi és Alaya ősi városai.

 

LAPITHOS (LAPTA)

A Kyreniától kb 10 km-re nyugatra, a hegyek lábánál és a hegyoldalon, több szinten elhelyezkedő kis település számtalan vízesés, gyönyörű kertek, citrus- és olívafák otthona. A hegyoldalban kialakult természetes teraszokról gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Lawrence Durrell legkedvesebb észak-ciprusi települése selyméről, textiljeiről és kerámiáiról nevezetes. Fehérre meszelt falú templomai nagyrészt a 18. századi vagy későbbi időkből származnak, bár a település maga jóval régibb: Lambausából érkező menekültek alapították, akik a kalóztámadások elől menekülve húzódtak meg itt. Lapithos orthodox püspöki székhely volt a 13. századig, míg a keresztesek el nem foglalták. Itt található a sziget egyik legszebb kőmecsetje, amelyet az ottomán időből származó karcsú minaret ékesít. A Városháza előtti szikla vízesését a völgyből érkező patak táplálja. A Városháza szintjéről indulva rövid, de nem túl könnyű sétával érhetjük el a város szintjén Ayios Varvara templomát, majd innen tovább haladva a kb. 4 km-re nyugatra található falut Karshikayát. Mellette 946 méter magasan emelkedik a Kronos csúcsa.


DÉL-CIPRUS

Protaras

Ayia Napától mindösszesen 7 km-re, lankás domboldalon található, festői szépségű üdülőhely. Elsősorban hangulatos kis öblei és lassan mélyülő strandjainak köszönhetően tökéletes üdülőhely szinte minden korosztály számára. Ayia Napához képest nyugodtabb, családbarátabb kisvárosban számos üzlet, taverna, szórakozóhely és bár található. Ne késlekedjen, ez a nyár az Öné, részesüljön azokban az élvezetekben, amelyeket e valóban csodálatos város tud nyújtani!

 

Limassol

Larnacától kb. 70 kilométerre található száztizenötezer lakosú város, Ciprus második legnagyobb központja. Limassol óvárosa, valamint régi halászkikötője a tengeren ringatózó kis halászbárkákkal, varázslatos és romantikus hangulatot kölcsönöz a városnak. A város egyik jellegzetessége, a központjában található, pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétány, és hozzá kapcsolódó park.

 

Paphos

sziget nyugati részén található a híres történelmi romokat őrző, bujazöld és kellemes klímájú város, amely a nyugati rész egyetlen jelentős központja. Ez a város történelmi látnivalókban igen gazdag, érdemes ellátogatni például a lenyugöző kolostorokhoz, melyekről varázslatos panoráma tárulkozik a tájra. Paphos remek kiindulópont, hogy körbejárhassuk és felfedezhessük a sziget látnivalóit. A város gyönyörű tengerpartja, valamint hangulatos tavernái és a vendégszerető helybéliek kedvessége idecsalogatják már hosszú évek óta a számos országból és szigetről ideérkező turistákat! Paphoshoz közel található a híres Coral Bay, a búvárok paradicsoma is.

 

Larnaca

Azt mondják, már Noé unokája is ezen a helyen alapított várost. Győződjön meg Ön is arról, hogy jól választott-e. Vitathatatlan, hogy itt másként süt a nap, tiszták a színek, arany a tengerparti homok, ezerféle kék a tenger és az ég. A hangulatos óvárosi séták alatt ízelítőt kaphatunk a sziget történelmi hangulatából is. Larnaca népszerű üdülőhely, 25km hosszúságú tengerpartja mentén számos szálloda és luxus villapark található. Larnaca üdülőövezete a belvárostól 6–8 km távolságra található.

 

Ayia Napa

Larnacától 40 km-re található az egykori halászfaluból mára szép nyaralóhellyé fejlődött Ayia Napa. Fehérhomokos, kristálytiszta vizű, lassan mélyülő tengerpartja felejthetetlen nyaralást ígér a napfény és a vízi sportok „szerelmeseinek”. A természet és a tenger sokszínűsége mellett a környék hangulatos éttermei és tavernái azok, amelyek idecsábítják a turistákat. Esténként a központban szinte nem is lehet választani, hogy melyik tavernába vagy tengerparti bárba térjünk be.