Menü
MenüEGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK


A Perzsa-öböl partján elterülő, hét emírséget - Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras al Khaimah, Fujairah - egyesítő ország egykor beduin törzsek és gyöngyhalászok lakóhelye volt.

A XXI.sz-ra azonban csillogó és zöldellő oázissá változott a homokdűnék között. Fejlődését az olaj és a földgáz felfedezése, majd exportálása indította el és a pezsgő kereskedelem tartja magas szinten. Példaértékű, hogy bölcs elgondolás szerint nagy gonddal óvják hagyományaikat és szokásaikat. A fantasztikus anyagi gyarapodás mellett őrzik múltjuk értékes örökségét. Az iszlám vallás és az arab kultúra ma is meghatározó életük minden területén, legyen az építészet, művészet, oktatás, konyha, stb. Az európai köztudatban leginkább szereplő hipermodern építészeti csodák árnyékában megtalálhatók az uralkodó családok egykori erődjei, palotái, melyek ma többségükben múzeumok. Egy abrán való utazás, vagy dhow-hajókázás alkalmával, eldugott kis falvakba látogatva, vagy a hagyományos, hangulatos, színes szukokban vásárolva Aladdin és az Ezeregyéjszaka mesés világában érezheti magát az idegen látogató. A régi világ helyszínei békésen megférnek a felhőkarcolók, fényűző szállodák, szupermarketek, legmodernebb golfpályák szomszédságában. Bár a zöldellő, gondozott parkok feledtetni próbálják a sivatagot, amelyre a városok épültek, feltétlenül érdemes megismerni a homokdűnék vöröses redőinek, a vádiknak és az oázisoknak egyedi, különleges, romantikus világát is.

A tradicionális arab világnak és a nyugati modern fényűzésnek egyedi keverékeként ma már nemcsak a kereskedőket, hanem turisták tömegeit is ellenállhatatlanul vonzza.


DUBAI

 

Abu Dhabi után az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb emírsége Dubai, amelynek fővárosa azonos nevet visel. Az egykori sivatagi halász-gyöngyhalász és kikötői település mára a világ egyik legdinamikusabban fejlődő városa, üzleti központja lett. Hihetetlenül gyors fejlődése továbbra sem állt meg. Élve a fejlődés és nem utolsó sorban az olaj bevételek teremtette lehetőségekkel, sokszor extrémnek tartott, egyedi formatervezésű, különleges épületeket, létesítményeket hoznak létre. Ugyanakkor a keleti és a nyugati stílusok ötvöződése mellett, az ultra-modern Dubai máig sokat megőrzött eredeti arab hangulatából

 

A múlt század vége felé Dubai eltökélte, hogy a világ egyik legnagyobb, nemzetközi színvonalú turistacélpontjává válik. Napjainkra máshoz nem hasonlítható hotelekkel, nevezetes építészettel és világszínvonalú szórakoztató és sporteseményekkel, strandokkal bír. A Jumeirah partvonalán található a lenyűgöző Burj Al Arab hotel, amelyet a világ egyetlen hétcsillagos hoteljének is neveznek. Itt található a 350 méter magas Emirates Towers is, valamint a 829.8 méteres, 163 emeletes felhőkarcoló, a Burj Khalifa, amely ma a világ legmagasabb épülete.

 

A Burj Khalifa lábánál található mesterséges tónál, a Dubai Mall mögött szökőkutas show élvezhető, naponta akár többször is ingyenesen megtekinthető. 5-6 perces koreografált zenei kísérettel (különböző zenei stílusok, különböző műsorok) zajlik a vízi játék, ahol időnként 50 emeletnyi magasságba emelkednek a vízsugarak. A professzionálisan kidolgozott műsort ugyanaz tervezőcsapat állította össze, mint a Las Vegas-i Bellaggio hotel vízi látvány show-ját is. Akik látták az amerikait is, azt mondják, hogy ez még látványosabb is.

 

Dubai Marina térségében nagyon kellemes sétát lehet tenni, akár gyermekekkel együtt, hiszen ebben a városrészben nincs autóforgalom, így biztonságos a kicsiknek is. A környező éttermekben, kávézókban kellemes a légkör.

 

Különleges, tanulságos élményt nyújt Kulturális Megértés Központja (SMCCU - Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding). Elsősorban helyi születésű iskolásoknak építették azért, hogy a gyerekek nyugati életstílust utánzó gondolkodásmódját kiegyensúlyozzák a hagyományos helyi történelmi és kulturális értékek bemutatásával. A turistának alig van módja máshol megkísérelni azt, hogy valamit megtudjon a helyi történelemről, mi is volt az emírségekben a nagy meggazdagodás előtt. A belépődíj tartalmaz egy hagyományos helyi reggelit vagy ebédet is. Szőnyegen a földre letelepedve, nagy vánkosokra ülve zajlik az étkezés, hagyományos módon osztozkodva a kirakott étkeken. Angol nyelvű az idegenvezetés.

 

Wild Wadi fantasztikus vízividámpark Druj al Arab Hotel mellett, 9 ezer négyzetméteres területen helyezkedik el. 28 csúszdája van. A legrövidebb 12 méter, a leghosszabb 128 méter. A jegyárak magasak, de az élményérték ezt legalább igazolja. Sok hotelben adnak kedvezmény kupontömböt, amelyben benne van a Wild Wadi is valami engedményes árral. Délelőtt 10 és este nyolc között van nyitva. Tökéletes családi program, de 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem igazán ajánlott, mert a legtöbb medence használatához min. 110 cm magasnak kell lenni.

 

A Dubai-i Akvárium és Víz Alatti Állatkertje a Dubai Mall-ban található. Több mint 30 ezer féle élőlény található meg itt, köztük cápák, ráják és különböző különleges halak, melyeket egy látványos alagúton át is meg lehet csodálni.

 

A Pálma sziget meglátogatásakor érdemes betérni a The Palm Atlantis Hotel-ben egy jó delfines programra. Együtt úszhatunk a delfinekkel, simogathatjuk őket és puszit kaphatunk tőlük. Több programkategória közül lehet választani, de delfinekkel úszni csak 12 éven felülieknek szabad.

  

FUJAIRAH

 

Fujairah egyike az Egyesült Arab Emírségek hét emírségének. s az ország terültének mindössze 1,5%-át foglalja el. Fujairah az elmúlt években jelentős gazdasági és társadalmi fejlődésen ment keresztül, amelyhez hozzájárult a növekvő túrizmus is. Történelme az időszámítás előtti időkre nyúlik vissza. A régészeti feltárások szerint itt már a vaskorban is éltek emberek. Ide érkeztek először azok a bevándorlók is az Arab-félsziget dél-keleti vidékéről, akiket később föníciaiaknak ismert a világ. Az emírség egyik látványossága a 300 éves régi erőd, s itt található az Egyesült Arab Emírségek legrégebbi mecsete, az 1446-ban épült Al Badiyah.

 

Fujairah 90 km hosszú lélegzetelállító tengerpartjával az egyetlen az emírségek közül, amely az Omani öböl partján fekszik. Jó lehetőséget kínál a vízi sportok szerelmeseinek, így a búvárkodni vágyóknak is. A változatos táj – tengerpart, hegyvidék, jól termő mezők – látványa is vonzza a látogatókat.

 

Az emírség fővárosa az azonos nevű Fujairah mára már nem csak egy lenyűgöző kedves kis város, hanem egy gyorsan fejlődő kereskedelmi és turisztikai központ is. Fejlődését leginkább annak köszönheti, hogy stratégiai elhelyezkedése következtében a világ egyik legfontosabb olaj-kikötőjévé vált.

 

Luxuskörnyezet megfizethető áron. 5*-os színvonalú kiszolgálás (ugyanez a színvonal pl. Dubaiban többszörösébe is kerülhet). Az egyes emírségek között kicsi a távolság, így minden kedvelt látványosság, város könnyen elérhető.

 

 

RAS AL KHAIMAH

 

Az Egyesült Arab Emírségek legészakibb részén fekszik Ras Al Khaimah, az ország negyedik legnagyobb emírsége. Azonos nevű fővárosát, amelyet gyakran csak RAK City-nek említnek, patak osztja két részre. Nevének jelentése: a „sátor teteje”. Változatos, érdekes tájaival, pálma ligeteivel, a bronzkorra visszanyúló régészeti emlékeivel vonzza a látogatókat. Nyugaton a Perzsa-öböl és a 64 km hosszú homokos tengerpart adja természetes határát, míg keletről a Ru’us Al Jibal hegység látványos vonulata határolja. A több mint 70 millió évvel ezelőtt kialakult hegységben található Jebel Jais (1925m), amely nem csak az Emírség, hanem egyben az egész ország legmagasabb pontja is.

 

A pihenésre, kikapcsolódásra vágyókat a természeti csodák és a régészeti emlékek mellett számos olyan, a modern kor minden vívmányát felvonultató szórakozási és sportolási lehetőség várja Ras Al Khaimah-ban, amely miatt az Emírség méltán lett a turisták kedvelt célpontja.

 

Luxuskörnyezet megfizethető áron. 5*-os színvonalú kiszolgálás (ugyanez a színvonal pl. Dubaiban többszörösébe is kerülhet). Az egyes emírségek között kicsi a távolság, így minden kedvelt látványosság, város könnyen elérhető.