Menü
Menü


MADEIRA

 

Portugáliától körülbelül 900 kilométerre, a marokkói partoktól 600 kilométerre fekvő, mindössze 19 km széles és 56 km hosszú sziget csupán egy apró pont az óceánban, mégis a meglepetések egész sorát kínálja az odalátogatóknak. A szubtrópusi éghajlatot és az egész évben kellemes hőmérsékletet a sziget mellett elhaladó Golf-áramlatnak köszönhetjük. Ennek az ideális klímának köszönhetően az idelátogatókat megrészegíti a természet csodája. A dús mélyzöld hegyvidékek, a termékeny tengerparti területek, az egzotikus virágok és növények tucatjai, valamint a gyümölcsökkel teli kertek látványa, felejthetetlen élményt ígér az idelátogatóknak. A természetimádók paradicsomában olyan sportolási lehetőségek közül válogathatunk, mint a golfozás, siklóernyőzés, hegyi gyalog- és kerékpártúrázás, hegymászás, lovaglás, valamint a kanyoning. A tenger szerelmeseinek a sziklás és köves tengerpartokon jet-ski, vízisi, szörfözés, a búvárkodást kedvelőknek a Canico de Baixo közelében található víz alatti Nemzeti Park vagy a tengeri halászat nyújthat emlékezetes kikapcsolódást.

 

Canico

Canico és Canico de Baixo, a főváros közelében, hegyoldalon fekvő, az ide látogatóknak hagyományos, nyugodt hangulatú kikapcsolódást ígérnek. Caniço de Baixo mint üdülőváros két részre osztható, egy régire, ahol egy XVIII. században épült templom és főtér található, illetve egy modern városrészre, az itt található szállodákkal, üzletekkel, éttermekkel, sétánnyal és parkokkal. A települések egyik érdekessége a Krisztus szobor, amely a sziget második legdélebbi fokán a Ponta do Garajau félszigeten egy meredek sziklafal tetejéről tekint az óceánra.

 

FUNCHAL

A sziget fővárosának lélegzetelállítóan szép a fekvése. A város a sziget déli partjának keleti harmadánál, az Édeskömény- öböl partján és a fölötte emelkedő, meredek domboldalakon épült. A kikötő hosszú mólójáról jól láthatjuk, hogyan kapaszkodnak fel a település külső részei a hegyoldalra egészen 1200 méter magasságig, de azt is megfigyelhetjük, hogy míg a tengerparton süt a nap, alig néhány kilométerrel arrébb, a hegyek fölött már magasan tornyosulnak az esőfelhők. A kikötőben megcsodálhatjuk a hatalmas tengerjáró luxushajókat, vagy találkozhatunk Kolumbusz Kristóf hajójának mérethű rekonstrukciójával. A belvárosának szép, mediterrán jellegű házak adnak karakteres jellemzőket; az építészetet kedvelők sok érdekességet fognak találni. Érdemes felkeresni a főváros egyik legérdekesebb helyét, a piacot (Mercado dos Lavrodores). Funchal egyik legszebb látnivalója a Monte-i botanikus kert, mely helyet ad mindenféle tarka, részben szabadon mászkáló madárnak, kaktuszoknak, banánfáknak és a szivárvány minden színében pompázó virágoknak.

 

Machico

Madeira szigetének harmadik legnagyobb városa, 12000 lakossal. A sziget keleti partján, Santa Cruz és Szent Lőrinc-félsziget között, a repülőtértől kb. 5 kilométerre fekszik. Ez volt a portugálok első települése a szigeten. Itt rendezte be székvárosát Zarco felfedezőtársa, Tristão Vaz Teixeira is, valamint a sziget közigazgatásának 1497-es egyesítéséig ez volt a sziget keleti felének fővárosa. A városban számtalan történelmi épület található, érdemes felkeresnünk a Csodák Kápolnáját, a főteret, a több száz éves erődöket és a helyi piacot. A város érdekessége a közelmúltban átadott és homokkal feltöltött városi strand, mely a szigeten a legkomfortosabb természetes strandolási lehetőséget biztosítja.

 

Santa Cruz

A sziget délkeleti részén található Santa Cruz, amelyet a 15. században alapítottak. Santa Cruz barátságos kisváros, gyönyörű kertekkel, sétányokkal. Itt áll az Igreja Matriz de Santa Cruz templom, amelynek építését 1533-ban fejezték be. A városkában számos étterem, kávézó és bár várja a betérőket, valamint lehetőség nyílik a vásárlásra is. Santa Cruz közelében található Madeira jelenleg egyetlen víziparkja, valamint a golfpályák is könnyen elérhetők. Itt torkollik a tengerbe két nagyobb patak: a Ribeiro da Boaventura és a Ribeiro de Santa Cruz.