Menü
MenüMÁLTA

 

A mediterrán térség központjában, Európa és Afrika között található parányi sziget, mindössze 93 kilométerre fekszik Szicíliától. A sziget fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. Ez a különleges hangulatú mediterrán szigetcsoport a ragyogó napsütés, kristálytiszta tenger és az élő történelem szigete. Aligha van még egy olyan hely a Földön, ahol ilyen szűk területen ennyi kultúrtörténeti műemlék, emléktárgy és az emberiség valamennyi korszakából származó egyéb alkotás maradt volna fenn, mint itt, Máltán. A történelmi városok szűk macskaköves utcái, a katedrálisok és barokk paloták tündökölnek a ragyogó napsütésben. A 136 kilométer hosszú partszakaszán aprócska kikötők, izgalmas barlangok, toronymagasságú sziklafalak mellett nagyszerű homokos tengerpartok is találhatók. A sziget az aktív mozgásra és kikapcsolódásra vágyók paradicsoma. Ezalatt nemcsak azokat értjük, akik a sportokat részesítik előnyben, hanem minden olyan látogatót, akik a tengerparti nyaralás mellett érdeklődnek az ott élő emberek és a helyi történelem iránt. Fedezze fel Ön is Máltát!

 

Málta legtagoltabb északi régiójából pazar kilátás nyílik Comino és Gozo szigeteire. Itt találhatók Málta legismertebb strandjai és nyaralóhelyei is: Bugibba, Qawra, a Szent Pál öböl, és Málta legnagyobb homokos strandja Mellieha Bay. Észak felé találhatók Málta nagyobb homokos öblei is, mint a Golden Bay, a Għajn Tuffieħa, és a Paradise Bay.

Marsaxlokk Sliema és St Julian's Málta fő tengerparti nyaralóvárosai, és a vásárlás, szórakozás és kávézói élet központjai. Itt találhatók Málta legújabb hoteljei és apartmanjai is. St Julian's és Paceville egyben a máltai éjszakai élet központja.

A déli területet halászfalvak és csendes öblök jellemzik, melyek bepillantást nyújtanak a máltai vidéki életbe. Itt található Málta két történelem előtti temploma is, a Ħagar Qim és a Mnajdra Temple is. Ez a régió kevésbé fejlett. A legtöbb hotel Marsascala kikötővárosában található, amely egy éjszaka nyüzsgő, ám nappal elbűvölően csendes déli üdülőhely.

 

St Paul’s Bay

A Szent Pál-öböl Málta szigeténél található csodálatos üdülőhely. A turistaparadicsom arról kapta nevét, hogy hajdan Szent Pál itt szenvedett hajótörést, ezt követően 3 hónapot töltött a szigeten. A település valójában négy – Quawra, Bugibba, St. Pawl, Xemxija – kisebb részből áll. A turisták körében a legkedveltebb Bugibba városa, mivel nemcsak csodálatos üdülőhely, hanem pénztárcakímélő is. Lehet vízisíelni, búvárkodni, csónakázni.

 

St. Julian’s

Nappali fényben St. Julian's városa is egy a hangulatos máltai városok közül, amely a nyaralókon kívül nagy számban látja vendégül a nyelviskolák diákjait. Az ebédszünetben és a délután folyamán, amikor véget érnek a nyelvórák, megtelnek a város éttermei és kávézói, és a Szent György-öböl homokos partjain is egyre több lesz a fürdőző. A főutca bevásárlóközpontjaiban és kis üzleteiben is nő a forgalom. Ám a város igazi csúcsideje azután következik, hogy lemegy a nap. Különösen a Paceville néven ismert városnegyedben indul be az élet, a bárok, klubok, mozik és egyéb szórakozóhelyek mind zsúfolásig megtelnek, számos helyen világhírű DJ-k lépnek fel.

 

Sliema

Ma Málta egyik legmodernebb városa, az éttermek, a vásárlás és a kávéházi élet idegenforgalmi központja. Málta legújabb szállodái közül több itt található, élénk a tengerparti élet. Tas-Sliema és a szomszédos San Ġiljan partvonala alkotják Málta egyik fő tengerparti üdülőhelyét.

 

Ramla Bay

Homokos strandja mindössze 100 méter hosszú, és az öböl két oldalán álló két szálloda (Riviera Resort és Ramla Bay Resort) közös tulajdonában van. A part többi része éles mészkőszikla. A turisták inkább az innen induló cominói átkelőhajók és a Cominói-csatornán körutakat tevő nagysebességű motorcsónakok miatt keresik fel, amelyeknek egyik kikötőhelye. A szigetet körbejáró túrahajók is gyakran kikötnek itt.

 

Mellieha Bay

A városhoz tartozó északi partvidék és az öblök rendkívül népszerűek. Szállodái a zsúfolt északkeleti partiakkal ellentétben csendes környezetet kínálnak, a környéken hosszú sétákat lehet tenni, és Málta szigetén szinte csak itt találhatók homokos tengerpartok. Történelmi emlékekben viszonylag szegény, de a lovagok védelmi rendszerének elemei itt maradtak fenn a legnagyobb számban.

 

Programlehetőségek

 

Mdina

Mdina történelme több mint 4000 évre vezethető vissza. A város a máltai keresztényég eredetéhez kapcsolódik, hiszen Szent Pál állítólag itt élt i.sz. 60-ban, miután a szigeteknél hajótörést szenvedett. Az éjjel lámpával kivilágított és a „csendes város" névvel illetett Mdina csodálatos élményt nyújt időtlen atmoszférájával, valamint kulturális és vallási kincseivel. Napjainkhoz hasonlóan Málta nemes családjainak adott otthont, melyek közül néhányan olyan normann, szicíliai és spanyol hűbérurak leszármazottai, akik Mdinát már a 12. századtól kezdődően otthonuknak tudhatták. Lenyűgöző palotáik Mdina szűk, árnyékos utcáit szegélyezik. Mdina Európa ókori fallal körülvett városainak egyik legnagyszerűbb példája, melyet egyedülállóvá tesz a középkori és barokk építészet keveredése.

 

Szent Pál katedrális

A legenda szerint az első máltai katedrálist Szűz Mária tiszteletére szentelték, ám ezt a muszlim támadások során lerombolták, majd a normann megszállás ideje alatt újból felépítették, és Szent Pálnak szentelték. Azóta is az ő nevét viseli. A normann megszállás óta a szerkezetét számos alkalommal módosították, kibővítették, restaurálták. A Mdina városában található katedrális mai formáját 1697–1702 között kapta. A katedrális számos felbecsülhetetlen értékű festményt és műtárgyat tartalmaz.

 

Rabat

A közeli Mdinához hasonlóan Rabat jelentős szerepet játszott Málta múltjában, és kulturális örökségének fő forrásaként ismert. Ez a nagy provinciális település Melita római városának része volt. Az itt feltárt helyszínek és régészeti relikviák a város a római időszakban betöltött jelentős szerepéről tanúskodnak. Századokon keresztül több vallási rend telepedett le Rabat határában, és tágas kolostorokban és rendházakban még mindig élnek itt ferences, dominikánus és Szent Ágoston rendbeli szerzetesek, akik templomaikban tesznek eleget az egyházközösség vallási feladatainak. A város kereskedelmi központ, és hatalmas mezőgazdasági hátországának piacaként is működik. Jól ismert a turisták körében is olyan régészeti és történelmi helyszíneinek köszönhetően, mint a Római Ház (Villa), a Katakombák, a Szt. Pál Grotto, valamint nagyszerű templomok és kolostorok.

 

A Három Város

A Három Város izgalmas bepillantást nyújt Málta világába és történelmébe. E nagyrészt nem látogatott városok a valódi élet egy-egy darabjai, és futó pillantást nyújtanak Málta tengerészeti kincseibe. A Három Város joggal tart igényt a máltai történelem bölcsője elnevezésre, hiszen Vittoriosa, Senglea és Cospicua otthonként és erődként szolgált csaknem minden a szigeteken letelepedett nép számára. Kikötő öbleit a föníciaiak ideje óta használják: a dokkok mindig megélhetést biztosítottak a helyi emberek számára, de egyben sebezhetővé is tették őket, amikor Málta uralkodói háborút vívtak. Szent János Rend lovagjainak első otthonaként szolgáló Három Város palotái, templomai és bástyái sokkal régebbiek, mint Vallettáé. A szigeteken sehol máshol nem ünneplik úgy a szent napokat és ünnepeket, mint az itteni helyi közösségek. A leglátványosabb esemény a húsvéti körmenet, melynek során „Feltámadt Krisztus" szobrokat visznek körbe futva a zsúfolt utcákon.

 

Gozo

Gozo a második legnagyobb sziget, sokkal vidékiesebb, a meghatározó ágazatok a halászat, az idegenforgalom, a kézműipar és a mezőgazdaság. Gozonak és lakosainak saját karaktere és identitása van, szemmel láthatóan eltérő életstílussal, akcentussal és dialektussal. A gozoiak köztudottan barátságosak, örömmel fogadják a látogatókat, és nagyon készségesen segítik a turistákat, hogy megtalálják úti céljukat. Az ünnepeknek (festas) és a karneválnak szintén más a hangulata Gozon, mint Máltán. Nadur falu a karnevált fekete humorral ünnepli szemben más vidámabb helyszínekkel. Gozo igazi szépsége - pompás tengeri tájképén és belső részén kívül - falvaiban lakozik. Itt tényleg úgy tűnik, mintha megállt volna az idő. A helyiek kincsként őrzik békéjüket, a falvak pedig csendesek, és a látogatók számára csodálatos pihenőt jelentenek a mindennapi élet megpróbáltatásaitól és gyötrelmeitől.

 

Gozoi Fellegvár

A Gozoi Fellegvár csodálatos helyen, a part mentén fekszik. Már messziről látszik, hogy egy nagyon régi, történelmi épületről van szó. Körülbelül a 8. században építették az arabok, viszont később az 1500-as években nagyon megsérült a török támadások miatt. Később földrengés érte, így a sok megviseltetés miatt ma már a fellegvár nincs kitűnő állapotban. A Gozoi Fellegvárban található a Szűz Mária Székesegyház. A fellegvárban megtekinthetjük a Néprajzi Múzeumban lévő tárgyakat is. Itt többek közt a helyiek mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyait, emlékműveit állították ki. Ezen kívül pedig a Régészeti Múzeum is érdekes látnivalókkal várja a turistákat.

 

Victoria és a Citadella

A tájból meredeken kiemelkedő Citadel a sziget szinte minden pontjáról látható. A Gozo szigetén található Citadel gyökerei a késő középkori időszakba nyúlnak vissza, a hegy azonban már a neolitikus idők óta lakott terület volt. A Citadel századokon keresztül menedékhelyként szolgált a barbár kalózok és szaracénok támadásai alkalmával. 1637-ig Gozo lakosságának törvény írta elő, hogy az éjszakákat saját biztonságuk érdekében a Citadelben töltsék. A későbbi békésebb időkben ezt a korlátozást feloldották, és az emberek a Citadel falain kívül telepedtek le, és létrehozták a jelenleg Victoriaként ismert Rabat gazdag és virágzó városát.

 

Comino

Málta és Gozo között található Comino, a könnyűbúvárok, búvárok, szörfözők és kirándulók paradicsoma. A mindössze 3,5 km2-es Comino autómentes és egy hotel kivételével teljesen lakatlan. A sziget fő nevezetessége a Kék Lagúna, a fehér homokágy felett csillámló kékeszöld vizű védett, keskeny öböl, amely egynapos hajó- vagy vitorláskirándulások közkedvelt úti célja. Cominot egész évben megéri meglátogatni, a kirándulók és fotósok számára pedig különösen télen ideális.

 

Valetta

Valletta, az erődváros, Citta' Umilissima, "az úriemberek által úriemberek számára épített város" Málta fővárosa, egy eleven, dolgos város, a Szigetek közigazgatási és kereskedelmi központja. A fenséges erődváros a két mélyen fekvő kikötő, Marsamxett és a Nagy Kikötő partjaiból meredeken kiemelkedő Mount Sceberras félsziget száraz szikláin terül el. Építése 1566-ban kezdődött, és a város lenyűgöző bástyáival, erődjeivel és katedrálisaival meglepően rövid idő, mindössze 15 év leforgása alatt épült fel. Valletta számos, gazdag történelmi múltját idéző címmel rendelkezik: Szent János Rend lovagjai által épített „modern" város; barokk mestermű; európai művészeti város, és a világörökség városa. Mindössze kb. 55 hektáros területével a világ egyik legkoncentráltabb történelmi területe. A nap folyamán nyüzsgő város mindamellett megtartotta időtlen légkörét. Keskeny kis utcáinak hálózata Európa legszebb műalkotásaival, templomaival és palotáival büszkélkedhet. Valletta utcáin sétálva az ember minden sarkon érdekes történelmi helyszínekre bukkan: fogadalmi szobrok, szoborfülkéké, szökőkutak és magas mellvédfalakon látható címerek. A keskeny mellékutcák parányi, jellegzetes üzletekkel és kávézókkal vannak tele, miközben Valletta főutcáin hatalmas nemzetközi divat, zene, ékszer és egyéb márkaüzletek sorakoznak.

 

Városkapu

A máltai Városkapu (City Gate) az ország fővárosának, Vallettának a városfalába vésett emlékmű, melyen keresztüllépve a látogató beléphet a fővárosba, és amely látogatók millióit vonzza évente a szigetre.

 

Karmelita templom

Máltán járva jó néhány nevezetes templomot és katedrálist csodálhatunk meg. Ilyen például a jezsuita templom, a Szent Pál hajótörésének temploma vagy a Karmelita templom, teljes nevén Our Lady of Mount Carmel (mindenki Karmelita templomként ismeri). A templom Vallettában található, és talán e vidék igazán jellemző épülete. 1570-ben kezdték el építeni e jeles templomot Girolamo Cassar tervei alapján, és három év múlva fejezték be. Sajnos ez a remekmű majdnem helyrehozhatatlan károkat szenvedett a második világháború alatt. A templom újjáépítése 1958-ban kezdődött és több mint húsz évig tartottak a munkálatok. Napjainkban újra régi fényében pompázik.

 

Manoel színház

Málta szigetén, Vallettában található a Manoel Színház, Európa harmadik legrégibb működő színháza. Készítőjéről, António Manoel de Vilhenáról kapta a nevét, aki 1731-ben alapította az épületet, és amely létrejötte pillanatától nyilvános színházként működik mind a mai napig. A színház viszonylag kisméretű, azonban a pompázatos, ovális alakú auditorium, valamint a fából készült homlokdíszek 22 karátos aranylevelekkel vannak díszítve.

 

Szent Elmo erőd

A Szent Elmo-erőd az 1400-as években épült védelmi célokból, majd a török támadások idején újjáépítettek. Az évszázadok folyamán az erődöt többször is megerősítették, és jelentős szerepe volt a II. világháborúban is. Az erőd Málta fővárosában van, Valettában, és mára már turistalátványossággá vált.

 

Nagymeseterek Palotája

Máltai Nagymesterek Palotájában ülésezik a parlament és az elnöki hivatal is itt található. Érdemes idelátogatni, sok történelmi eseményhez kapcsolódó kiállítást tekinthetünk meg. Itt került kiállításra a 10 gobelin, amelyek tájakat ábrázolnak. Megnézhetjük a lovagi páncélokat, a különleges fegyvergyűjteményt, a trónt, a különleges falfreskókat, ágyúkat. Szemlélhetjük a törökökkel való küzdelemről készített emlékműveket. A Johannita rend is itt gyűlésezett, ezzel kapcsolatban is találunk érdekességeket.

 

Marsaxlokk

A kimondhatatlan nevű halászfaluban vethetsz egy pillantást Málta jellegzetes, színpompás, csúcsos alakú halászhajóira, a luzzukra. A hajók oldalán Ozirisz szeme védi a tengerészt a gonosz szellemektől, és mindentől, ami csak leselkedhet rá. A masaxlokk-i halászok gondoskodnak szinte az egész sziget friss hallal való ellátásáról, ők szállítják a halat és a tengeri herkentyűket a vallettai halpiacra is. Nem csoda, ha a kikötő mentén végig haléttermek sorakoznak, finomabbnál finomabb helyi fogásokkal.

 

St. Julian’s

Nappali fényben St. Julian's városa is egy a hangulatos máltai városok közül, amely a nyaralókon kívül nagy számban látja vendégül a nyelviskolák diákjait. Az ebédszünetben és a délután folyamán, amikor véget érnek a nyelvórák, megtelnek a város éttermei és kávézói, és a Szent György-öböl homokos partjain is egyre több lesz a fürdőző. A főutca bevásárlóközpontjaiban és kis üzleteiben is nő a forgalom. Ám a város igazi csúcsideje azután következik, hogy lemegy a nap. Különösen a Paceville néven ismert városnegyedben indul be az élet, a bárok, klubok, mozik és egyéb szórakozóhelyek mind zsúfolásig megtelnek, számos helyen világhírű DJ-k lépnek fel.

 

St Paul’s Bay

A Szent Pál-öböl Málta szigeténél található csodálatos üdülőhely. A turistaparadicsom arról kapta nevét, hogy hajdan Szent Pál itt szenvedett hajótörést, ezt követően 3 hónapot töltött a szigeten. A település valójában négy – Quawra, Bugibba, St. Pawl, Xemxija – kisebb részből áll. A turisták körében a legkedveltebb Bugibba városa, mivel nemcsak csodálatos üdülőhely, hanem pénztárcakímélő is. Lehet vízisíelni, búvárkodni, csónakázni. A művészet kedvelői ellátogathatnak a fővárosba, ahol a híres Szent János Társkatedrális található, de az öbölben, Xemxija városában is érdekes leleteket láthatunk, főként föníciai sír- és templomromokat. Az öböl mentén őrtornyok is épültek a XVII. században, melyek ma is láthatóak. A tornyok épülésével elkezdődött a betelepülés és a városok megépülése. Egy XVIII. században készült térképen már fel van tüntetve az öbölben található erőd, illetve néhány sólepárló. A Szent Pál-öböl tehát nemcsak üdülési szempontból kiváló választás, hiszen olyan művészeti értékekkel rendelkezik, amely egyedülálló a világon. Egyaránt ajánlott fizikai kikapcsolódásra és szellemi felfrissülésre.

 

Argotti Botanikus kert

Amennyiben Máltán különleges növényeket szeretnénk látni, nem hagyhatjuk ki az Argotti Botanikus Kertet, mely Málta Floriana nevű részén található. A kertet a XVIII. században építették, vagy inkább alakították ki Pinto magánkertjeként. Akkor még inkább csak mint egy házi kert volt ismeretes. Egy századdal később alakították át botanikus kertté. Rengeteg szép dolgot megcsodálhatunk itt: hatalmas tölgyeket, leandereket, de a legnagyobb többségben a kaktuszok ezrei ejthetnek ámulatba, főleg akkor, ha olyan időszakot választunk, amikor nyílnak a kaktuszok. De nem csak a növényekben gyönyörködhetünk, hanem néhány különlegességben is, többek közt tavakban vagy szökőkutakban. A botanikus kert egyik villájában meglátogathatunk egy kertészeti múzeumot, ahol olyan érdekes dolgokat láthatunk, mint például régi növénypréselő berendezéseket, magokat vagy igazán különleges és egyedi kertészeti térképeket és feljegyzéseket. A Botanikus Kert másik különlegessége az 1741-ben épült kilátótorony. Ha meg szeretnénk csodálni a kilátást, akkor fontos tudnunk, hogy maga a torony csak munkaidőben van nyitva, tehát csak akkor látogatható.

 

Fort Rinella

A Fort Rinella erőd Máltán található és nagyon híres többek közt azért, mert itt láthatjuk a világ legnagyobb ágyúját. A Viktoriánus korszakban épült 1878 és 1886 között. A britek mindenképp szükségét érezték az erőd megépítésének, mivel az olaszok nagy hajóflottát indítottak ellenük. Az erőd ekkor épült és nagyon hasznosnak bizonyult.

 

Hagar Qim

A Hagar Quim templomegyüttes romjai Máltán helyezkednek el a sziget déli részén, egy Qrendi nevű község mellett. Kb. Kr. e. 3000-ben épült, később az 1600-as években találták meg újra. Teljesen el volt temetve, csak néhány kő látszott ki a tetejéből. A XX. században renoválták, megerősítették a falak egy részét, aztán leálltak a felújítással. 2010-ben fejezték be, egy nagy sátortetőt vontak a templom fölé, hogy megóvják a romokat.

 

Hypogeum

A Hypogeum egy földalatti sírtemplom Máltán. Egy nagyon bonyolult barlangrendszer – labirintusnak is mondható temetkezési hely –, amelyet most már a turisták is látogathatnak. Kr. e. kb. 3300 és 2500 között épült. Az akkori szigetlakók saját kezükkel, csontokkal és kövekkel ásták ki. Az eredmény bámulatos lett, hisz 20 termet alakítottak ki, nem beszélve arról, hogy az egész barlangrendszer háromszintes. Ez is bizonyítja azt, hogy már akkor is nagyon fejlett civilizáció volt, hisz mérnöki pontosságú munkát végeztek.

 

Popeye falu

Ha Máltán nyaralunk, és nem csak a napon szeretnénk süttetni magunkat, akkor érdemes ellátogatni a tengerpart szélén található Popeye faluba. Ez a falu tulajdonképpen a Popeye, a tengerész (Robin Williams-szel a főszerepben) című filmhez készült díszletfalu. Kunyhói kanadai és holland faanyagból épültek 1979-ben, melyek felépítéséhez nyolc tonna faanyagot és kétezer gallon festéket használtak fel. Összesen húsz épület található ebben a falucskában. Bár a tervben az volt, hogy a forgatás után elbontják a díszletet, valami okból kifolyólag mégsem tettek így – a máltaiak (no meg az arra járó turisták) nagy örömére. Azóta is ez Málta egyik legextrémebb látnivalója, ahol egy vidámpark is várja a látogatókat.

 

Santa Maria Assunta körtemplom

Európa egyik legjelentősebb temploma. Kupolája óriási, nincs ekkora kupolájú templom az egész kontinensen. 51 méter magas, a falai 6 méter vastagok és az átmérője is 45 centiméter. Érdekes történet is fűződik hozzá, hisz a második világháború idején ledobtak egy bombát, amely a kupolát átlyukasztva beesett a templomba és nem robbant fel. Azóta a helybéliek csodatemplomnak is nevezik, és hálát adnak Szűz Máriának, hogy megóvta őket a katasztrófától.

 

Szent János társkatedrális

A Szent János Katedrális Málta fő látnivalói közé tartozik. Ez a több ezer turistát vonzó reneszánsz katedrális a 16. században épült. Belsejében található Málta egyik legnagyobb művészeti éke, a Caravaggio Szent János lefejezése című freskó. Emellett rengeteg olyan kincsre lelhetünk, amely egyedivé varázsolja ezt a rendkívüli építményt. A falakon körbe számos családi címer díszeleg, a főhajón keresztül futó márványpadlózat alatt lovagi sírkamrák fekszenek. A főhajóból több kis mellékkápolna nyílik, amelyeket a különböző lovagi nyelvcsoportoknak, az úgynevezett langueknek szenteltek.

 

Ta’Qali Craft Center

A Ta' Qali egy híres kis falu volt Máltán, még a II. világháború idején. Akkor bombázás érte, és teljes egészében elpusztult. Mellette egy repülőteret is építettek, amely kezdetben katonai repülőtérként funkcionált. Jelenleg egy nemzeti park van itt, ami Málta egyetlen nemzeti parkja, ezért nagyon közkedvelt. A Ta'Qali Nemzeti Park mára nagyon híres lett. Gyönyörű hely, egy kis kézműves faluval, ahol az akkori szigetlakók mesterségeit figyelhetjük meg. Van még itt egy amfiteátrum, ahol nagyon sok híresség megfordult már, és itt található a máltai Repülési Múzeum is, ami szintén nagy hírnévnek örvend, hisz nagyon sok érdekesség került kiállításra.

 

Mediterraneo Marine Park

Ha igazi családi programot szeretnénk, keressük fel Málta egyetlen tengeri parkját, a Mediterraneo Marine Parkot. A park három fő nevezetessége a delfinbemutató, az oroszlánfóka bemutató valamint a papagáj bemutató, melyeket mindennap láthatunk, hisz ezek az állandó olyan programok, melyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek. Másik nagy népszerűségnek örvendő program a delfinekkel való úszás. A parkban nem csak delfinek láthatóak, más állatfajok is otthonra találtak már ott. Láthatunk teknősöket, békákat, pókokat, oroszlánfókákat, skorpiókat, papagájokat. A parknak saját madárgyűjteménye van, melynek nagy része arapapagájokból és venezuelai amazonokból áll. Rengeteg interaktív programot szerveznek nap mint nap, melyek során megismerkedhetünk a különböző állatokkal.

 

Splash & Fun élménypark

Mikor nyaralni van lehetőségünk, általában a tengerpartot választjuk célpontul, ami nem is meglepő, hisz a vízparton a legkönnyebb pihenni vagy szórakozni. Ha Máltán nyaralunk, érdemes egy napot a Splash and Fun élményparkra szánni. Minden korosztály számára jó választás lehet, hisz nem csak csúszdák állnak rendelkezésünkre, hanem rengeteg más szórakoztató eszköz is. Rengeteg olyan csúszda van, amely inkább a fiatalok körében népszerű, de találunk még hullámmedencét is, ami olyan hatást kelt, mintha tengeren vagy óceánon lennénk. Érdemes kipróbálni, hisz felejthetetlen élmény. Kipróbálhatjuk párunkkal a „sötét alagút” nevű csúszdát, ahol egy hatalmas úszógumin csúszhatunk le egy fedett csúszdába. Nem hagyhatjuk ki a „lusta folyó” névre keresztelt medencét sem, ahol az említett hatalmas méretű úszógumin úszva olyan érzésünk támad, mintha egy nagy folyón csónakáznánk hol lassabban, hol vadabbul. A kisebbekre is gondoltak, hisz részükre alakították ki a „fröccsenő vidéket” apró csúszdákkal, mini hullámmedencével. Családdal vagy barátokkal is jó választás lehet. Ha ott vagyunk, érdemes mindent kipróbálni, hisz a belépőjegy árában mindenféle szórakoztató eszköz használata benne van, legyen az csúszda, medence vagy épp a medence partja.