Menü
Menü


UTAZZ VELÜNK


A SOKSZÍNŰ MAROKKÓBA

 

A 447 négyzetkilométeren elterülő 36 millió lakosú Marokkó Északnyugat-Afrikában található arab állam. Az ország Magyarországtól mindössze 3 és fél órás repülőútra, az Atlanti-óceán partján fekszik, a Gibraltári-szorostól kezdődően a Földközi-tengerrel is határos. Fapados közvetlen járatok Agadir-ba csak március végéig közlekednek a Wizz Air légitársasággal, azonban a Ryanair ezután az időpont után is indít közvetlen járatokat Marrakesh-be.

 Kevés olyan változatos, természeti látványokban gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó. Egyedülálló élmény, hogy az Atlasz-hegység hófedte csúcsait egy pálmafaliget árnyékából szemlélhetjük, az Atlanti-óceán mesés homokstrandján heverünk, miközben a müezzin hangjára indul a nap, vagy a szukok kavargó világával megtelve egy mór palota narancsillatú kertjében teázgathatunk forró délutánokon.

A turistáknak a beutazáshoz nincsen szükség vízumra. A közbiztonság jó, semmilyen védőoltásra nincs szükség.

VOLUBILIS Miközben a római építészet remekeiben, és az egykori villák szép fényű mozaikjaiban gyönyörködünk, a távolban láthatjuk a pihenő tevéhez hasonlító festői elhelyezkedésű Szent Várost, az iszlám atyja, az I. Idriss által alapított Moulay Idrisst, (a városalapító tiszteletére itt felépített mauzóleumhoz évente több tízezer hívő zarándokol el).

FEZ a legősibb királyi város, minden fotós álma. Sárga, homokszínű házak kiismerhetetlen labirintusa a városközpont. A többszáz éves Korán-iskolák, a kalapácscsilingeléstől hangos sikátorok és a híres bőrcserzőkádak látványa minden utazó számára ismerős képek. Fezben egy időutazás részesei lehetünk az andalúz, arab, zsidó és európai kultúra ötvözetében.

MARRAKESH „az örök szépség utolsó érintése. Olyan örökkévaló, mint a hó a legmagasabb csúcsokon, és olyan megragadó, mint az Atlasz.“ – írják róla a megbűvölt utazók. Nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték, minden idők bölcsei, kézművesei, építészei, festői, és szobrászai építették hatalmas palotáit, mecseteit, kertjeit és Korán-iskoláit. Naplemente idején „izzik a város“. Ahogy csitul a hőség, úgy bukkannak elő Marrakesh filmszerű figurái: szaharai gyógyítók, varázsszer-árusok, hennafestők, kígyóbűvölők várják az egyre csábítóbb illatokba burkolt Jemma el Fna téren klienseiket. Ez a világ mit sem változott ezer éve. Barangolhatunk az óváros gyékénnyel fedett utcáiban, sétálhatunk a rózsakertek mentén, vagy hűvös koktélunkat iszogathatjuk egy pálmakert mélyén meghúzódó medence partján. Marrakesh megunhatatlan, folyamatos mese.
Marokkó talán legnépesebb városa CASABLANCA Ingrid Bergmann és Humprey Bogart városa. A legnagyobb és legismertebb valamennyi marokkói nagyváros között. Elképesztő nyüzsgés jellemzi a várost éjjel-nappal, a kikötő környéki izgalmas figurák éles ellentétet képeznek az arab világ hercegeinek villanegyedével. Errefelé megfér egymás mellett az arab papucskészítő műhelye és Yves Saint Laurent elegáns butikja, ahogy a luxusautók árnyékában tovaügető csacsik látványa is mindennapos. Casablancában található a nyugati arab világ legnagyobb mecsete a Hassana II.mecset, mely a Korán szavaival élve, mint egy vízen ringó trón magasodik elénk az óceánból.
AGADIR Marokkó leggondozottabb üdülővárosa. A nyár és a tél is "kellemesen meleg", az Atlanti-óceán csitítja a szaharai meleget. Agadir egyesíti a modern nyaralóhelyek és a természetet tisztelő ember elképzeléseit. Hatalmas, széles homokos strand várja a pihenni vágyókat, ugyanakkor pár percre a kiépített világtól ott a csend, a forró dűnék világa flamingókkal és vágtázó lovakkal. Franciás könnyedség jellemzi az éjszakai életet, s csak tőlünk függ, hogy mennyire engedjük magunkat elcsábítani egy másik világba. A várostól kissé eltávolodva hamar a délvidék legnagyobb berber piacán találjuk magunkat Inezgane-ban, jeeppel elkalandozhatunk a halászfalvak körzetében vagy a Magas-Atlaszban. Higgyék el nem a napszúrás jele, ha kecskéket pillantanak meg Agadir környékén egy-egy fa tetején! Ez is Agadir látványosságaihoz tartozik.

IFRANE  a Festől alig negyven kilométerre található festői síparadicsom, ahol a cédrusvidék kezdődik.

MIDELT az utolsó nagy megálló, a "vízválasztó" a Magas-Atlasz átkelése előtt. A város 1448 méter magasan fekszik, jellegzetes alaptábor a környékbeli tóvidék bejárásához.

RABAT Marokkó fővárosa ragyogó fehér házaival marad meg az utazó emlékezetében. A királyság székhelyén a mai modern Marokkóval találkozunk. A Királyi Palota épületegyüttese külön városrészt alkot egy szellőjárta dombon, így a királyi család tagjai számára sosem érezhető a nyári hőség. A városközpontot uraló Oudaia Kasbah vastag falai és szűk sikátorai között sétálva rádöbbenhetünk a marokkói építészet megkapó szépségére. Rabat a francia jelenléttel nyerte el mai arcát, gazdagsága azonban az almohádok, később a sáléi kalózok idejéből ered.

Az ország hivatalos pénzneme a marokkói dirham (1 dirham kb. 30 forint). A legtöbb bazárban elfogadják az eurót is, de a váltás nem túl kedvező.

A városokon belüli közlekedés az olcsó Petit Taxikkal lehetséges, míg a városokon kívül a Grand taxik közlekednek, amelyek azonban már jelentősen drágábbak. Mindkét esetben érdemes előre megállapodni a viteldíj összegéről.

A marokkóiak nemzeti étele a tajine edényben készült fogások (észak-afrikai, pontosabban a marokkói konyha sajátos edénye. Sajátos, mert az étel se nem fő, se nem sül benne, inkább párolódik. És mivel lassan, gőzben készül, megőrzi a vitamintartalma javát, és az aromák sem vesznek el.), kuszkusz körettel, sok zöldséggel és gyümölccsel. Az óceánparton a sok halat, és tenger gyümölcseit kóstolhatunk.

Mivel az országban decemberben, és januárban is kellemes késő tavaszi idő van (20-25 fok nappal) így a hideg téli időjárásból akár egész évre elegendő feltöltődést nyújthat egy kis marokkói napsütés.

Aktuális ajánlatainkért kattintson IDE.