Menü
MenüSRI LANKA

 

 Srí Lanka, mely sokak által Ceylon néven ismert, egy könnycsepp alakú ország az Indiai-óceánban. Területe hazánkénak csak egyharmada, de ezen a kis helyen változatos szépségű tájak gyönyörködtetnek. Az ország középső részén magas hegyek emelkednek, kisebb vízesésekkel és az esőerdő megmaradt darabjával. A környező sík vidéken megművelt földek és trópusi növénytakaró váltja egymást. A pálmákkal szegélyezett tengerpart finomhomokos, helyenként sziklás.

 

A trópusi övezetben levő ország turisták által leginkább látogatott területein (nyugati, dél-nyugati országrészek) novembertől márciusig tart a száraz időszak, bár trópusi zápor bármikor előfordulhat. Áprilistól októberig több a csapadék, a tenger erősen hullámzik. Az ország keleti felén ez éppen fordítva van, májustól októbertől tart a száraz időszak, és az óceán ebben az időszakban nyugodt, fürödhető. A levegő hőmérséklete egész évben 27-30 °C körüli, magas páratartalommal. A tengervíz szintén mindvégig kellemes 27 °C fokos.


Srí Lankán az emberek nagy része beszél angolul, mégis szeretik, ha saját nyelvükön 1-2 szót próbálunk mondani nekik. J


A helyi konyha nagyon ízletes, erősen fűszeres. Nemzeti ételük a "rizs és karri" (rice and curry), melyet igen változatosan készítenek (zöldségekből és húsokból egyaránt). Jellegzetes italuk a kókuszvíz. A szállodákban, éttermekben az európai konyha fogásait is felszolgálják. Telihold ünnepnapokon nem szolgálnak fel alkoholt.


Srí Lankát nyáron is érdemes felkeresni, hiszen rengeteg fesztivál és ünnepség várja a turistákat, a kulturális és természeti látványosságok mellett pedig a keleti part gyönyörű tengerpartjai. Sőt az ország legjobb strandjai közül jópárat itt találunk meg. És amíg a nyugati és déli részeken az óceán erősen hullámzik a nyári időszakban, addig a keleti part ilyenkor alkalmas a fürdőzésre. A turisztikai infrastruktúra nincs annyira kiépítve, mint a nyugati és déli régiókban, de a gyönyörű homokos partja (néhol fehér) és a táj megéri, hogy ellátogassunk oda.

 

Az új utaknak köszönhetően pedig már nem csak az ország belseje felől, Polonnaruwán vagy a hegyvidéken átutazva lehet megközelíteni, hanem partmenti utakon észak és dél felől is, így gyakorlatilag már körbejárhatjuk az egész szigetet.

 

A keleti part két nagy területe Trincomalee és Arugam Bay. Trincomalee-t Polonnaruwán keresztül a legkönnyebb elérni, Arugam Bay-t pedig Moneragala-ból.

 

A legjobb részek:

 

TRINCOMALEE: a keleti part legjelentősebb városa és Srí Lanka legnagyobb természetes kikötője.

 

NILAVELI BEACH: A keleti part legjobb strandja, 15 km-en terül el. Szinte fehérhomokos partja és kristálytiszta vize miatt a legnépszerűbb és nem messze található (2 km) Pigeon Island sem, ahol kitűnő lehetőség nyílik snorkelingezni búvárkodni.

 

KALKUDAH és PASSEKUDAH: a polgárháborúig a keleti oldal legismertebb üdülőközpontjai voltak, paradicsomi üdülőhely, pálmákkal szegélyezett homokos partjaival, korallzátonyokkal tarkított vizeivel.

 

ARUGAM BAY: A keleti tengerpart legdélebbi fürdőhelye, úgy tartják számon, mint Srí Lanka és a világ egyik szörfözésre legalkalmasabb tengerpartját. Az öböl déli végén fekvő Arugam Point előtt az Indiai-óceán hullámai akár 4-500 méteren keresztül hajtják a part felé a hullámlovasokat. Az öblöt északról lezáró Pottuvil Point előtt még erősebb a hullámzás, ide csak a valóban tapasztalt szörfösöknek érdemes kimenniük.