Menü
MenüTUNÉZIA

 

Tunéziát földre szállt paradicsomnak is nevezik. A fürdés és a nap szerelmeseinek ezerháromszáz kilométernyi finom, homokos partszakaszt kínál. Tunézia paradicsom a vízi sportok kedvelőinek is: lehetőség nyílik vízisízni, szörfözni, búvárkodni, horgászni. De azok számára sem okoz csalódást, akik teniszezni, golfozni akarnak, vagy megtekinteni egy fantasztikus arab lóversenyt. Ha egzotikumra vágynak csak fel kell ülniük egy tevére, s bebarangolni a végtelen (tunéziai) Szaharát. Tunéziába utazva Afrikát fedezzük fel, s vele együtt a muzulmán és arab világot. A kulturális örökséget itt olyan civilizációk hagyták hátra, mint pl. a pun és a római birodalom. Tunéziának több arca van; háromezer éves történelmének, egyedi kultúrájának ékes bizonyítékai Hammamet és Sousse medinái, El Jem amfiteátruma, a berberek lakta Matmatai barlangok, Karthágóért, a csodás mediterrán térség birtoklásáért folyó pun háborúk. Modern idegenforgalmi létesítményei, jól kiépített infrastruktúrája, nyugati színvonalú szállodái mellett a tunéziaiak utánozhatatlan, szívélyes vendégszeretete, ami garancia egy felejthetetlen nyaraláshoz. Segítségünkkel gondtalanul fedezheti fel Tunéziát akár körutazó programjainkat választja, ahol az ország legfontosabb látnivalóit, kulturális és művészeti emlékeit mutatják be tapasztalt idegenvezetőink, akár a tengerparti pihenés felejthetetlen élményei csábítják. Viszontlátásra Tunéziában!

 

Gammarth városa gyorsan fejlődő, közkedvelt turistaközpont, a fővárostól, Tunisztól csak 15 km-re keletre található. Csendes, relaxálásra és visszavonulásra alkalmas hely, ahol a látogatók napfürdőzhetnek az igazi fehérhomokos tengerparton. Tunézia Nizzájának és Monte Carlójának is nevezik, a kiváltságosak kedvenc üdülőhelye. Itt található a legtöbb hófehéren világító luxusvilla. A mostanra már figyelemre méltó hotel infrastruktúrával rendelkezik, amely széles skálán kínál elhelyezést családoknak és üzletembereknek egyaránt. Az éttermei a legfinomabb helyi és nemzetközi specialitásokat szolgálják fel, szakértők szerint az egész ország legjobbjai közé sorolják.

 

Hammamet Flaubert, Maupassant, Wilde, Churcill, Sophia Loren egyaránt csodálták e város színeit és hangulatát. Hullámok övezte történelmi erődítmény őrzi a luxusvillákat és a csodálatos, homokos tengerparton elhelyezkedő hoteleket, amelyek tökéletesen illenek a narancs-, citromligetekbe és a jázminkertekbe… A tél ugyanúgy zöldell itt, mint a nyár. Az íves és kupolás tunéziai építészet mindenhol megjelenik, mégsincs két olyan épület, amely hasonlítana egymásra. A "szépség és a melankólia kikötője ez", mint ahogy Michel Tournier írta.

 

Mahdia Tunézia egyik legmodernebb turistaközpontjaként és fontos halászkikötőként uralja a Cap Afrique néven ismert szűk kis félszigetet. A régi városmag itt gyakorlatilag érintetlen maradt. Aki arra kíváncsi, milyenek voltak az ország tengerparti városai az európai tömegturizmus megérkezése előtt, Mahdiánál keresve sem találna erre jobb helyet. Óvárosa a mai Mahdiának már csak kis részét teszi ki, ám a tengerbe ujjként benyúló félszigetre épült óváros, keskeny utcácskái, házainak különlegesen szépen faragott kapui és a tenger közelsége egészen különleges hangulatot varázsolnak ide. A pénteki piacnapokon a város valóságos Ali baba mesebarlangjává változik át, a helyi népviseletbe öltözött eladók ruháinak gazdag hímzései és aranydíszítéseiknek köszönhetően. A Mahdia-i nők viselete Tunézia legszebb és leggazdagabb díszítésű öltözékei. Mahdiát 916-ban a Fatimida dinasztia tagja, Obaid Allah el Mahdi kalifa alapította. Később évszázadokon keresztül zaklatott történelmet tudhat magáénak. Szicíliai normannok, genovaiak, franciák, a Máltai lovagok, spanyolok és törökök igázták le lakóit. A törökök uralma alatt jelentősen megnőtt lakosainak száma: anatóliaiak, albánok, görögök, lavantóiak és andalúzok települtek be. 1870-ben a szicíliaiak tanították a helyi lakosságot a „lámpafényes„ szardínia halászatra, ás Mahdia a mai napig ennek fontos központja. A településnek nincs sok műemléke, de ami van mindegyik fontos látnivaló. - Skifa el Kahla - lényegében egy kis erőd, mely a 10. században épült. - Nagy Mecset - eredetileg a Fatimida dinasztia építtette - Mahdia Múzeum - mozaikokat és szobrokat kiállító kicsi, de érdekes múzeum. - Mahdia-i Kincstár.

 

Monastir Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, 160 kilométerre délkeletre a fővárostól. Legismertebb nevezetességei közé tartozik a 9. században épült Nagy Mecset. Monastir azonban mindenekelőtt, mint az első tunéziai elnök, Habib Bourghiba szülővárosaként ismert. Figyelemreméltó a hagyományos stílusban épült aranykupolás mauzóleuma is.

 

Nabeul Hammametből pár percnyi utazással önállóan is felkereshető. Messze földön híres fazekas-művészetéről, melyet főként a pénteki kirakodóvásáron érdemes megtekinteni.

 

Port El Kantaoui A városka Tunézia egyik legdivatosabb üdülőterülete, mely joggal hívható Tunézia „Rózsadombjának” ahol a szállodák Sousse központjától sorjáznak kilométereken keresztül Port El Kantaoui tiszta vizű strandjáig.

 

Sousse ez a „termékenynek” nevezett város ha lehet, még régebbi mint Karthágó. A várost még a föníciaiak alapították az Kr.e. IX. században. Az Ezeregyéjszaka mesés helyszínei között érezhetjük magunkat a Medina (óváros) keskeny utcái között sétálva, ahol árusok százai kínálják tenyérnyi boltocskájukból áruikat. Legjelentősebb emlékei közé tartozik az erőd (Ribat) tizenhárom méter magas falaival, a kettős várfallal övezett Kashbah (fellegvár), a Sousse múzeum, mely a római kori Afrika legszebb mozaikjainak segítségével mutatja be a III. és IV. század történelmét. Sousse-ban találhatók katakombák is, melyek mintegy huszonötezer sírhelyet rejtenek. Sousse óvárosának lépcsős utcái megőriztek néhány régi műhelyt, ahol bőrt, rezet, vasat és fát dolgoznak fel. Az óváros lankás domboldalra épült fehér házacskái emeleteket alkotnak szemben a kikötővel és a tengerrel. Sousse ismert nyaralóhely is. Nyáron kint él a város a strandi sétány modern szállodáiban és a luxusjachtok hat kilométerre fekvő kikötőjében, Port el Kantaoui-ban.

 

Tunisz, a főváros, legérdekesebb és látnivalókban leggazdagabb része, az úgynevezett Medina, a történelmi városrész. Kr.u. 7. évszázadra tehető az óváros építésének kezdete és a városrész egészen a 20. századig, a francia megszállásig megőrizte központi szerepét. Az itt található épületek közül a legrégebbi az Aziuna mecset, amelynek építéséhez kétszáz, Karthágóból származó oszlopot is felhasználtak. A közelben található és már messziről érezhető a Souq l-Attarine, a parfümkészítők utcája. Szintén a Medinában van a Tourbet l-Bey, a néhai hercegek, miniszterek és tanácsadók hatalmas mauzóleuma. Ebben a körzetben található a Világörökség részét képező Dar l-Haddad, a Medina egyik legrégebbi lakóépülete. A francia megszállók által épített Ville Nouvelle épületei európai hangulatot költöztettek ebbe a negyedbe. Hangulatos kávéházak és éttermek találhatók itt. Nem szabad kihagynunk a Szent Vincent de Paul katedrálist, amely azáltal vált híressé, hogy tervezői összekeverték a gótikus, a bizánci, és az észak-afrikai építészeti elemeket. Kötelező turistalátványosság a Bardo Múzeum, melynek termeiben megismerkedhetünk a punok, a rómaiak, a kora-keresztények és az arabok korának életével.

 

Djerba

 

A szigetet sok európai turista a legközkedveltebb, napozásra és relaxációra alkalmas helynek tartja. Észak-Afrika és egyben Tunézia legnagyobb szigete 520 km2-nyi területen fekszik, itt zavartalan a napsütés, egész évben meleg van és megszámlálhatatlanul sok a partszakasz.

A mindössze 125 kilométer hosszúságú partszakasszal rendelkező, Tunéziához tartozó sziget a szárazföld déli részén fekszik. Bár az anyafölddel közigazgatásilag szoros kapcsolatban áll, ez az 514 km2 nagyságú terület, mégis teljesen önálló vallási, kulturális és politikai egységet képez. A sziget falvai, városkái és erődítményei tanúskodnak a dicsőséges korszakokról, a gazdag történelmi múltról, amelyet a berberek, a zsidók, a szicíliaiak, a spanyolok, a törökök és a kalózok írtak meg. A különböző népek hódítási törekvéseit könnyedén megérthetjük, ha figyelembe vesszük a vonzó lapos, homokos part remek kikötőit, az évenkénti 344 napsütéses napot, az átlagosan 20 °C-os sekély tengervizét.