Menü
MenüBULGÁRIA

 

Bulgária Európa egyik legősibb állama, Európa és Ázsia összekötőjeként is szokták emlegetni, melyet történelme, vallása, építészete és konyhája is híven tükröz. A lakosság kb. 85%-a ortodox keresztény vallású, azonban jelentős számban élnek itt iszlám vallásúak is, elsősorban a betelepült törökök körében. Bulgária a Balkán varázslatos helye, ahol a kelet és a nyugat találkozik. Éppen ezért figyelemreméltó kulturális örökségekkel rendelkezik, melyek közel ezer éves múltra tekintenek vissza. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az ország 36 különböző történelmi- és kulturális rezervátuma és több, mint 40.000 emlékműve. Említésre méltók még templomai és kolostorai, melyek igen jó állapotban maradtak fenn az utókorszámára. Ezek közül a leghíresebbek és turisták által leglátogatottabbak a rilai, bacskovoi, rozseri-i valamint az aladzsai kőkolostor. Bulgária bővelkedik az UNESCO világörökség részét képező látnivalókkal is, mint például a Szvestariban található trák sírhely, a Madarai Lovas, a Rila kolostor, Neszebár óvárosa, a bioszférás Szrebarna Rezervátum, valamint a Pirini Nemzeti Park. A legtöbb turistát azonban az ország keleti természetes határát képező Fekete-tenger vonzza, mely kb. 378 km hosszan terül el, lassan mélyülő, homokos partszakaszokkal, változatos és szemet gyönyörködtető dombokkal, lankánkkal és kis hegyekkel.


NAPOSPART 35 km-re, északra található Burgasztól. Az elmúlt évtizedben számos új hotel, vendéglátóipari, és szórakoztató egység épült, és jelenleg is évről évre nő a számuk. Napospart Bulgária legnagyobb, és legnépszerűbb nyaralóhelye és a magyar utasok körében is az egyik leglátogatottabb üdülőhely. A rengeteg (főleg külföldi) látogatót számos szórakozási lehetőség is kiszolgálja: éttermek sora, bárok, diszkók, sörözők, borozók, és kávézók. A partaranyszínű, homokos, 8 km hosszú, és átlagosan 30-60 méter széles. Néhol homokdűnék teszik változatossá a tájat, közülük a legszebbek Napospart déli részén találhatók. Egy felhősebb napon, vagy akár egy szép, napsütéses délelőtt, a strandolást megunva, érdemes ellátogatni a mindössze 2 km-re lévő Neszebárba.

 

NESZEBÁR, vagy ahogy sokan ismerik „a bolgár tengerpart gyöngyszeme” egy félszigeten fekvő turistaparadicsom, közel tízezer lakossal. Neszebár ismertetőjeleként szolgál a szélmalom, a bástyák, piros cseréptetős házak és a templom, melynek fehér harangtornya már messziről látható. A várost sokan úgy emlegetik, mint a „templomok városa”: számtalancsodálatos templom található itt, a 6. századi templomromtól egészen a 17. századi fel nem szentelt templomig, melyek építészeti stílusai is nagyon különbözőek. A part irányába haladva látható egy templom, mely egy dologban mindenképp eltér a többitől: a Szent János nevét viselő, fel nem szentelt templom, mely a monda szerint soha nem működött, mert az építkezési munkák vége felé haladva egy munkás lezuhant a magasból és vérével megszentségtelenítette a templomot.

 

 

BURGASZ a Fekete-tenger déli részének központja. Az ókori görögök alapították, Pürgösz néven, Apollonia polisz katonai támaszpontjaként, és megfigyelőpontként. A római korban katonai kolóniaként működött, ekkor Deultum-nak hívták. Ez a város Bulgária egyik legnagyobb és legfontosabb kikötője, a város fontos ipari központ. Utcái kávéházaktól és éttermektől zajosak. Egyik nevezetessége a Tenger kertje majdnem olyan szép, mint a várnai. Katedrálisa, templomai, múzeumai, és az operaháza szintén megérdemlik a rájuk szánt időt. A sétáló negyed apró kávézói, kiülős vendéglői Dél-Franciaországot idézik.

 

POMORIE a nyugodt, zavartalan pihenést kedvelő utasainknak ajánlott. A városközpontban igazán otthon érezhetjük magunkat, az építészet nagyon hasonló az itthon találhatóhoz, az egyetlen kivétel a Szent György kolostor. A partmenti séta és az utcai zenészek által teremtett hangulat magával ragadja az erre járót. A központhoz közel található a Pomoriei-tó, amely csodás látványt nyújt, főként naplementekor. Pomorie kihagyhatatlan látványosságai az antik, trák kupolasírok.

 

ELENITE üdülőközpont 10 km-re északra fekszik a Naposparttól. Javarészt finn stílusú házakat találunk itt, melyek száma a 200-at is meghaladja. A piros tetős fehér épületek tengeri kilátással és kis udvarral rendelkeznek. Elenite nyaralóövezetében 4 étterem, kávéház, bár és diszkó szolgálja a kényelmet. Itt is megtalálható: jachtklub, játszóterek, röplabda pályák, minigolf, teniszpályák, fedett medencék, szaunák.

 

OBZOR kb. 2000 lakossal bíró, a tengerparton húzódó bolgár falu Burgasztól 73 km-re északra található. A Stara Planina hegység lábainál fekvő várost észak felől a Dvoynista-folyó határolja. A város már a hellén időkben is lakott volt, akkor még Navlohos névre hallgatott. Később, mint Heliopolis – a Nap városa – lett ismert. Az Obzor nevet 1935-ben kapta. Obzor egyik látnivalója az északra fekvő Byala város, ahol az ókori görög erőd maradványai láthatók. Délre egy káprázatos kis települést, Emona faluját érdemes felkeresni.